МТСП отчете дейността си в периода 6 юни - 15 декември 2023 г.

  • 28 декември 2023 12:13

  • 1062
  • 22
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

След броени дни ще изпратим 2023 година. За екипа на Министерството на труда и социалната политика тя беше изпълнена с предизвикателства и напрегнати дни на усилена работа, но и с удовлетворение, защото виждам резултати в подобряване на политиките за социална подкрепа за деца, семейства, възрастни, хора с увреждания, както и за работещите. 

Това пише в официално съобщение до медиите от страна на социалния министър Иванка ШалапатоваИванка ШалапатоваИванка Шалапатова е изпълнителен директор на Фондация „За нашите деца“. На 6 юни 2023 г. е. В него тя отчита резултатите от дейността на МТСП в периода 6 юни - 15 декември 2023 г. Публикуваме го без редакторска намеса: 

"Министерството на труда и социалната политика е едно голямо министерство, в чиито структури работят повече от 8000 души в цялата страна. Системата ни включва десет агенции, сред които Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Агенцията за хората с увреждания и Агенцията за качеството на социалните услуги. Координираме работата си с Държавната агенция за закрила на детето и Държавната агенция за бежанците. За мен като министър едно от най-големите ни постижения за изминалите 6 месеца от началото на мандата ни беше това, че сякаш за първи път имаме истинска координация между структурите си, но също така и между министерствата и институциите, които имат отношение към благосъстоянието на най-уязвимите групи от обществото. 

Министър Шалапатова: Социалната система е неглижирана с години, проблемите са много

През юни, още в първите дни на мандата, трябваше да вземем спешни мерки за преодоляване на щетите от наводнението в Берковица, при което пострадаха десетки домакинства. В следващите месеци последваха природни бедствия в Царево и Бургас, Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Варна и Смолян. Създадохме ясно работещ механизъм с общините и бюрата по труда за справяне в бедствени ситуации, който ни позволява да реагираме бързо и адекватно. Въпреки това пожелавам на всички ни по-рядко да ни се налага да действаме аварийно!

Само в рамките на един месец при последното бедствие в Бургас и региона социалните ни работници посетиха над 1800 адреса и отпуснаха еднократна помощ до 1512 лв. на 828 пострадали семейства. Над 2000 безработни бяха включени в спешен порядък в помощ на общините и домакинствата. За да осигурим по-ефективна и навременна подкрепа, облекчихме условията за отпускане на помощи от Фонд „Социална закрила“. Така 206 семейства получиха до 2500 лв. за закупуване на електроуреди и обзавеждане за домовете си.

Подадохме ръка и на хората, които трудно покриват разходите си сами. Разширихме програмата за енергийно подпомагане и осигурихме помощ за отопление от 547 лв. на близо 325 000 семейства и самотни хора. Така успяхме да подкрепим с 25 000 повече семейства с ниски доходи, самотно живеещи, деца, бременни жени, родители с деца до 3 години, самотни родители.

По проекта SAFE със средства от Европейския съюз отпуснахме подкрепа в размер на 148 лв. за други над 357 000 семейства за покриване на повишените разходи за отопление.

Още през месец декември отпуснахме средства за грижа за социалните работници в нашата система, на които винаги ще бъда най-големият поддръжник. От новата 2024 година стартираме цялостна програма за повишаване на възнагражданията им. За мен е важно не просто да повишим заплащането, но и да подобрим драстично условията им на труд и да им осигурим непрекъснато обучение и професионална подкрепа с експерти и психолози, за да се чувстват уверени в решенията си на терен. Качеството на социалната работа ще се следи постоянно от нашите структури. Много е важно хората, които ползват нашите услуги, да сигнализират за качеството им, и то рано!

С Агенцията за хората с увреждания улеснихме условията за стартиране на собствен бизнес. Предложихме облекчаване и на изискванията за финансиране на проекти за тяхната рехабилитация и интеграция. В допълнение с бюджета за 2024 г. за първи път от 6 години децата с увреждания ще получат увеличение на подпомагането си. Стартираме мащабна информационна кампания, с която се надяваме хората с увреждания да узнаят всички видове помощи и услуги, които им се полагат по линия на 6 закона. Моля, възползвайте се от помощта ни. Тя е за вас!

Заедно с Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването започнахме работа за планиране и координиране на политиките за най-важния период от развитието на всеки човек – ранното детство: нещо, напълно подценявано от държавата до момента. Благодаря и на депутатите за подкрепата и активното участие!

На финалната права сме и в подготовката за извеждането на децата от последните четири дома от стария тип институции – каузата на целия ми професионален живот през последните 30 години. Благодарна съм, че се сформира голямо обединение с участие на най-добрите експерти, общини и държавни институции, за да отбележим края на една ера – ерата на сиропиталищата! Всяко дете трябва да расте в подкрепяща семейна среда и в общност, която го приема. Само така то може да развие пълния си потенциал. Това е моя мисия и съм благодарна на колегите си, че вървят с мен в тази посока!

С Държавната агенция за закрила на детето започнахме изготвянето на Стратегия за детето, насочена към гарантиране на правата на децата в контекста на силна подкрепа към техните семейства. Чухме гласа на децата и техните семейства. Не спирайте да подавате сигнали на телефон 116 111 за деца в риск или за всеки проблем, свързан с деца. Това е най-прекият ви път към нас! 

Социалният министър: Бюджет 2024 е фокусиран върху благосъстоянието на хората

Многократно съм заявявала, че в политиките ни за пазара на труда приоритет за мен и екипа ми е активирането на икономически неактивните хора. Поставихме акцент върху подготовката на качествена работна сила. На 21 декември стартирахме ваучерната система за безплатни обучения по дигитални умения. Работим активно по политиките си за намаляване на бедността и риска от социално изключване сред децата, възрастните и хората с увреждания. Усъвършенстваме трудовото законодателство и подобряваме условията на труд и защитата на правата на работещите. Благодарение на намесата на Главната инспекция по труда през второто полугодие на 2023 г. са изплатени забавени заплати за над 6 млн. лв. Установени са и близо 2000 случая на работа без трудов договор.

Приоритетно работихме и за повишаване на доходите на работещите и пенсионерите. От Нова година минималната заплата ще се повиши на 933 лв., което е с близо 20% повече спрямо сегашния ѝ размер. Новият размер ще повиши дохода на над 500 000 работещи.

От 1 юли 2024 г. всички пенсии, отпуснати до края на 2023 г., ще се увеличат с 11%. Средната пенсия ще достигне 833 лв., което е със 100 лв. повече в сравнение с настоящата година.

Много от политиките и дейностите ни се правят за първи път в това министерство. За много от тях обаче е заложена добра основа от моите предшественици, за което им благодаря! Със сигурност най-голямата ми благодарност е за колегите ми в министерството, но и на терен в структурите ни в цялата страна. За мен 2024 година ще бъде годината на социалния работник. Вашата работа е безценна и ще направя всичко по силите си обществото да разбере значението ѝ, а вие да усетите нашата подкрепа!

Знам, че сме много амбициозни. Но има причина това да е така, тъй като в България има политическа воля за създаването на една модерна, Европейска социална политика. Имаме съдействието на бизнеса и синдикалните организации, на общините, международните организации, академичната общност и гражданското общество.

Това ни задължава и през Новата 2024 година да продължим да работим със същото темпо и с още по-голяма решителност. Вярвам, че вървим по правилния път и ви благодаря за доверието и за това, че сигнализирате и ни помагате. Участието на обществото е ключово, никога не подценявайте силата си!

Честита Коледа! Здрава и светла Нова година!", завършват от МТСП. 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1062 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар

2023.12.28 | 15:19

22
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
съни

2023.12.28 | 14:54

21
лъжкиня

2023.12.28 | 14:04

20
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

2023.12.28 | 14:04

19
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

2023.12.28 | 13:49

18
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

2023.12.28 | 13:49

17
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

2023.12.28 | 13:40

16
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

2023.12.28 | 13:40

15
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.
ПУТ ИН К..А..ПУ.Т

2023.12.28 | 13:36

13
ИМА ГОСПОД ! СамоубиЬ сеЬ ЗамЬ.МинистъраЬ наЬ Ш..у..м..к..а..р..с..к..о..т..о . Ь МВРЬ ПрезЬ 2005Ь гЬ . РуменЬ АндреевЬ !, Самоубийте ПотомствотоЬ наЬ К..О..П..Е..Л..Е..Т..О отЬ МВРЬ Иначе Няма Файда ! РуменЬ АндреевЬ е роденЬ презЬ 1951Ь гЬ . вЬ СофияЬ , завършилЬ еЬ правоЬ . ВЬ систематаЬ наЬ МВРЬ еЬ отЬ 1977Ь гЬ ..Ь БилЬ еЬ заместникЬ директорЬ наЬ НационалнатаЬ следственаЬ службаЬ . НазначенЬ еЬ заЬ замЬ .-вътрешенЬ министърЬ наЬ РуменЬ ПетковЬ презЬ 2005Ь г.Ь АбсолютенЬ КомунистическиЬ Д..Е..Г..Е..Н..Е..Р..А.Т. Ь Ь ! Да се ИЗБИЕ Семейството и Роднинините му ! Да се ЗАЛИЧИЬ ПотомствотоЬ муЬ ! ДА СЕ ЗНАЕ Не е Толкова ВАЖНО да Убиеш КОМУНИСТЬ или МИЛИЦИОНЕРЬ , Колкото да Избиеш ДецатаЬ и ВнуцитеЬ му, за да не се ВъзпроизвеждатЬ И..З..Р..О..Д..И ! Не че К..о..п..е..л..е..т..а..т..а и К..у..р..в..и..т..е И..З..С..Р..А..Н..И в Семейства на ЧленовеЬ на БКПЬ , МВРЬ , ДСЬ и T(Р(АНС) МогатЬ даЬ сеЬ НарекътЬ ДецаЬ ! СемействоЬ И...з..с..р..а..л..о КОМУНИСТЬ или МИЛИЦИОНЕРЬ е Бракувано СемействоЬ , Некачествено С..Е..М..Е, от Него Нищо не Става и Трябва да се ЛИКВИДИРА за да не И..З..С..Е..Р..Е Същото Л..А..Й..Н..О ! ЧленовеЬ и СемействаЬ на Членове на Престъпни Организации като: БКПЬ Преименувана на БСПЬ ! ДСЬ Преименувано на T(Р(АНС)Ь ! МВРЬ Преименувано отЬ НароднаЬ МИЛИЦИЯЬ наЬ НационалнаЬ ПОЛИЦИЯЬ ! Подлежат на ЛИКВИДИРАНЕ по ЧЛЕН 8 от БЪЛГАРСКИ ЗАКОНИ ТОРЕ: "За Измяна на Държавата се УБИВАТ не само Виновните,но и ТехнитеЬ Най-БлизкиЬ РодственициЬ" КОЙЬ Е КОМУНИСТЬ , ТОЙ НЕ Е ЧОВЕКЬ ! КОЙЬ Е МИЛИЦИОНЕРЬ , ТОЙ Е П..О..Д..Ч..О..В..Е..К..Ь ! КОМУНИСЬ И МИЛИЦИОНЕРЬ СЕ УБИВА САМО СЕМЕЙНЬОЬ , НЕ ПО ЕДИНИЧНО ! КАЗАХ !
ПУТ ИН К..А..ПУ.Т

2023.12.28 | 13:39

14
Пръсни му ЧЕРЕПА, Той не е ЧОВЕКЬ , Той е МИЛИЦИОНЕРЬ ! Избий му СЕМЕЙСТВОТОЬ , Те не са ХОРАЬ , Те са Д..Е..Г..Е..Н..Е..Р..А..Т..И ! В ЧЕРЕПА на МилиционерЬ , Освен ..С..П..Е..Р..М..А и Л..А..Й..Н..А . Ь Резултат от Длъжностната Му Характеристика Други Субстанции НЯМА, а Трябва да Има като при ЕмилЬ ШарковЬ БРЕНЕКЕ ! МилиционерскатаЬ П..р..о..с..т..и..т..у..т..к..а еЬ ДържавнаЬ П..р..о..с..т..и..т..у..т..к..а , Л..а..п..а П.и.ш.к..и и Л.и.ж.е З..а..д..н..и..ц..и по Устав и на Заплата. Ставайки К..О..П..Е..Л..Е от МВРЬ или П..Е..Д..Е..Р..А..С..Т от T(Р(АНС) ти Признаваш че си АбсолютенЬ Б..О..К..Л..У..К.Ь , Произхождаш от Семейство на Б..О..К..Л..У..Ц..И и ще Възпроизвеждаш Б..О..К..Л..У..Ц..И поне още ПЕТ Поколения Напред ! Не СлучайноЬ надЬ 70%Ь отЬ КадровияЬ СъставЬ наЬ З..а..д..у..н..а..й..с..к..о..т..о МВРЬ и Държавна (НЕ)Сигурност-T(Р(АНС) се Формира от ПотомствениЬ МилиционерскиЬ К..У..Р..В..И , Тоест Доказани К..У..Р..В..И Разсли в "СемействаЬ " на К..У..Р..В..И, Възпроизвеждащи К..У..Р..В..И ! З..А..Д..У..Н..А..Й..С..К..А Р..А..Я..Ь Да не Сте Забравили кой Предаде, Респективно УБИ ВасилЬ ЛевскиЬ Истинския ПРЕДАТЕЛЬ на Васил Левски е графЬ ИгнатиевЬ ! БЪЛГАРИ ПОМНЕТЕ : 137Ь ГОДИНИ НЕЗАКОННА РУСКАЬ ГУБЕРНИЯЬ . 72Ь ГОДИНИ НЕЗАКОННА КОМУНИСТИЧЕСКАЬ ВЛАСТЬ . Тази държава не е Българска, тя не е създадена от Българи и никога не се е управлявала от Българи. Това е ФАЛШИВА държаваЬ , с ИЗМИСЛЕНА история и култура, която трябва да бъде ЗАЛИЧЕНА от лицето на земятаЬ . БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА СЪЗДАДЕНА ОТ БЪЛГАРИ И УПРАВЛЯВАНА ОТ БЪЛГАРИ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ Е ИМАЛО ПРЕДИ 650 ГОДИНИ.

2023.12.28 | 12:54

4
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

2023.12.28 | 12:59

12
АТИЛКАТА е ДУХАЛ НА ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ в ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР, ЗАТОВА Е ТОЛКОВА ЗЛОБЕН ПЕДАЛ.

Добави коментар

Водещи новини