В планините днес времето е подходящо за туризъм

  • 26 декември 2023 11:19

  • 1039
  • 1
В планините днес времето е подходящо за туризъм
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

В планините днес времето е подходящо за туризъм - ясно, тихо и слънчево е, съобщи Ася Джамбазова, дежурен в Планинската спасителна служба (ПСС), предаде БТА.

Температурите са положителни. Дори и на връх Ботев, най-високия връх в Стара планина, температурата сутринта е била 5 градуса.

ПСС: Условията в планините са лоши, има силен вятър и температурите са ниски

Все пак туристите трябва да бъдат предпазливи, защото на отделни склонове в планините има опасност от лавини, посъветва Джамбазова. Тя препоръчва за туризъм да използват зимните маршрути и хората да съобразят, че денят е много къс и рано се стъмва. Задължително посетителите на планината трябва да носят слънчеви очила, да имат слънцезащитен крем, а ако карат ски, да поставят маска, тъй като в планината през зимата слънцето е много опасно, предупреди Ася Джамбазова. Тя съобщи за случай отпреди дни на връх Ботев, при който хора са получили дневна слепота. Това е състояние, в което се наблюдава невъзможност за ясно виждане през деня. 

На Витоша днес се открива зимният ски сезон и затова от ПСС апелират да се спазват правилата за движение, тъй като се очакват повече хора.

Последвайте канала на

Калина Христова
1039 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.26 | 13:15

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини