-
24 декември 2023 06:29
- 14419
- 6
На Бъдни вечер традицията повелява обредният хляб да е постен - все пак това е последният ден на коледните пости . Всяко семейство си има традиционна рецепта за постна погача - някои я месят с мая, други добавят по някой и друг животински продукт (кисело мляко, яйца, масло), ала постната содена питка си остава любима на всеки български дом.
Ако се чудите дали хляб, омесен със сода и без добавка на мляко или яйца ще е вкусен, то отговорът определено е "да".
Рецептата, която ви представяме днес, е за вкусна традиционна содена питка - мека, ароматна, красива, пише zajenata.bg.
Продукти:
около 2 чаши брашно
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. бакпулвер (около 1 цяло пакетче)
300 мл хладка вода
2 с.л. оцет
3 с.л. олио или качествен зехтин
По желание:
мед за намазване на питката
Приготвяне:
Загрейте фурната на 180 градуса. След това вземете по-голяма купа и пресейте вътре сухите съставки. Разбъркайте ги много добре. В отделен съд смесете всички течни компоненти на рецептата и постепенно ги добавяйте към сухите, като бъркате старателно (може и с миксер със съответните приставки за тесто). Когато сместа започне да става гъста, продължете на ръка, докато се образува хубава топка тесто. Ако е необходимо, може при месенето да добавите още малко брашно. Сега е моментът да пъхнете вътре паричката за късмет.
Пригответе подходяща кръгла тавичка (около 28 см в диаметър). Сигурно знаете, че содената питка не бухва така, както тази с мая, затова за по-висок хляб може да използвате по-малка тавичка (и съответно да увеличите времето за печене). Намазнете добре тавата и разпределете в нея тестото на равен слой, като заделите топче тесто за украса. Набодете старателно тестото в тавата с вилица.
От заделеното тесто оформете красиви орнаменти върху питката - по традиция това са слънце, житен клас, грозд, геометрични форми, пиленца и пр. Готовата питка намажете с олио или зехтин и пъхнете да се пече в загрятата фурна на средна скара. На дъното на фурната сложете съд, пълен с вода, за да се образува хубава коричка върху хляба при печенето. Печете около 40-45 минути, в зависимост от дебелината на хляба и от фурната, като проверите готовността с дървена клечица.
Готовата питка извадете от фурната, поръсете с шепа студена вода и покрийте с памучна кърпа, за да се задуши хубаво (поне за 10-тина минути). Това се прави, за да омекне коричката. Поднесете красивата погача с купичка мед, за да може всеки да си натопи в него парченце от питката.
Последвайте канала на
Свързани новини
Директор в Порто: Емил Костадинов е голямо име в нашата история
Илиев: Националният отбор е върхът на пирамидата, не е нормално треньорът да проверява по стаите
Марица изпусна да вземе гейм на победителя в Шампионската лига
"Златна топка"х2: Стоичков изненада Оуен
Анди Краев: Тежка година за мен, всички знаете какво стана
Везенков изведе Олимпиакос към страхотен обрат в Евролигата
Коментари 6
Добави2023.12.24 | 09:04
2023.12.24 | 07:14
2023.12.24 | 09:04
2023.12.24 | 07:15
2023.12.24 | 07:14
Добави коментар
Водещи новини
Николай Денков: Борисов ще ни прати на избори, но се опитва да изкара друг виновен
12 ноември 202419:13
Илия Лазаров: Бойко Борисов като премиер може да поведе правителство на малцинството
12 ноември 202421:12
Меглена Плугчиева: Може да има правителство с четворна коалиция
12 ноември 202421:07
Ирена Тодорова (политолог): НС няма да успее да избере председател в сряда
12 ноември 202420:51
Вили Лилков: Трябва да има управление, но при това ниско доверие ще бъде много тежко
12 ноември 202421:24
Катастрофа в столичния квартал "Люлин", стигна се до бой
12 ноември 202421:49
Арестуваха българин, убил брутално мъж с мотика в Гърция
12 ноември 202420:51
Жена и трите ѝ деца са убити при руски удар в Украйна
12 ноември 202419:39
Руски стратегически бомбардировачи прелетяха над Черно и Баренцово морета
12 ноември 202418:52
2023.12.24 | 13:01