Повече глоби за вредни емисии от догодина

  • 19 август 2012 06:45

  • 1697
  • 0
Повече глоби за вредни емисии от догодина
©

Повече глоби за вредни емисии от догодина, предвижда проектозакон срещу изменението на климата, пише в. "Монитор".

Досега в Закона за опазване на околната среда има само една санкция от 200 лв. на тон невърнати квоти, обясни пред „Монитор” шефът на отдел “Прилагане на европейската политика по изменение на климата” към екоминистерството Боряна Каменова.

Държавата отпуска квоти емисии на всяко дружество, което отделя въглероден диоксид. Предприятията, които поддържат нивото на емисиите си под определените им квоти, могат да продават тези, от които нямат нужда. Фирмите, на които квотите са недостатъчни, пък могат да си купят допълнителни.

Шефовете, които не предоставят доклад за броя изразходвани квоти в определения от закона срок, вече ще отнасят санкция до 10 000 лв. С глоба до 100 000 лв. за работа без разрешително за търговия с вредни емисии вече пък ще бъдат наказвани операторите на инсталации в енергетиката и промишлеността, както и авиокомпаниите.

Доставчиците на горива за транспорт, които не намаляват парниковите газове с всяка следващата година, пък ще бъдат санкционирани с глоба от 2000 лв. до 20 000 лв. Същото наказание се предвижда и ако не предоставят доклад в агенция „Околна среда” до 31 март за интензитета на парникови газове на доставените от тях горива. В новия закон е заложено през 2020 година 10% от горивата у нас да бъдат био или от възобновяеми източници, което допълнително ще намали вредните газове във въздуха.

Новият закон трябваше да е готов до края на тази година, но се забави заради изготвянето на правилата за търговете на емисиите. До 28 август проектозаконът срещу изменение на климата ще бъде подложен на обществено обсъждане от всички заинтересовани страни. В началото на септември документът ще влезе за обсъждане в Народното събрание. Надяваме се в началото на 2013 г. да влезе в сила, обясни Боряна Каменова. Целта на закона е да се създадат мерки, с които България ще изпълни ангажиментите по Протокола от Киото за намаляване на парниковите газове. Според него до края на годината страните – членки на ЕС, трябва да намаляват вредните емисии с 8 на сто, а през 2020 г. - с 20%, спрямо количествата от 1990 г. От началото на 90-те до 2006 г. отделеният въглерод от един човек у нас е намалял от 13,3% на 9,2 на сто.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1697 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини