Мобилно приложение ще помага в борбата с домашното насилие

  • 21 декември 2023 14:30

  • 873
  • 3
© Булфото

 На пресконференция в Гранитна зала на Министерски съвет беше представено мобилното приложение "Помогни ми", предаде репортер на Novini.bg.

Приложението дава възможност гражданите да получават бързо и лесно информация за обхвата на правна помощ у нас, стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права и контакти с институциите и организациите, ангажирани с подкрепа на пострадали от домашно насилие и насилие основано на пола.

Мобилното приложение е разработено по проект на Националното бюро за правна помощ, финансира от Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

 

С приложението отправяме много силно послание – в българското общество няма място за насилие – било то физическо, психическо или онлайн, каза вицепремиерът Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Приложението дава много смелост на жертвите да осъществяват консултации. Всички знаем колко трудно е да се осмелиш да говориш, да знаеш, че ще има действия от страна на държавата. Целта е информацията да бъде дадена навреме, което да доведе до ефективна защита на правата на жертвата. Това приложение е само стъпка напред, далече не изчерпва всички, което трябва да бъде направено. Трябва да направим така, че политиките, свързани с превенцията на насилието, да дават резултати, добави Габриел.

Мъж от Вършец е задържан за нарушена заповед за защита от домашно насилие

Министърът на правосъдието Атанас СлавовАтанас СлавовАтанас Славов е юрист-конституционалист. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на правосъдието в отбеляза, че приложението дава възможност за пряк достъп до всички ресорни организации, които могат да осигурят помощ на жертвите на насилие.

То изпреварва с малко работата по координационния механизъм който обхваща различните институции, които отговарят за защитата и превенцията от домашно насилие. Механизмът ще бъде завършен до края на годината и следващата година ще бъде одобрен като начин на действие, за да могат пострадалите от насилие да се свързват със съответните институции и организации и да могат да се възползват от помощ, заяви правосъдният министър.

Надявам се, че приложението ще бъде полезно за всички пострадали от домашно насилие и ще даде възможност гражданите да получат лесно и достъпно информация за обхвата на правната помощ у нас, както и стъпките, които трябва да предприемат за защита на своите права, посочи министърът на вътрешните работи Калин СтояновКалин СтояновКалин Стоянов е роден на 28 април 1981 г. в Бургас. На 6 юни 2023 г. е избран за министър на вътрешните.

На пресконференцията стана ясно, че в мобилното приложение "Помогни ми" има информация за правна помощ, съдебна медицина, подкрепа за деца, както и за институции и неправителстъвени организации. Приложението оказва точната локация на съответната институция или неправителствена организация, дава възмижност за директно свързване с тях. Потребителите могат да научат как да получат безплатна правна помощ и какви са техните права. Могат да научат как да се свържат с центрове или организации и да намерят подкрепа. В приложението са описани и всички права, които имат жертвите на насилие.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
873 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.12.21 | 17:24

3
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
????

2023.12.21 | 15:59

2
А,КОЕ ПРИЛОЖЕНИЕ ще помогне за РАЗКРИТИЕТО на ИСТИНАТА за: КТБ,ПЪТНАТА КАРТА ,НОЩНОТО ШКАФЧЕ,Мата Хари,гласът от ЗАПИСИТЕ, "БарселонаГейт-ИстамбулГейт",ХАЗАРТА,"ДЖУДЖЕТАТА","Белене", "Лукойл","Росенец","Камчия",Капитан Андреево,ПАНАИРА,........................................,за МИЛИОНИТЕ,МИЛИАРДИТЕ ОТКРАДНАТИ от ШАЙКАТА ОПГ"герб" и ЯТАЦИ ???? КОЕ ????
triabva za

2023.12.21 | 15:48

1
vsjakakav vid nasilie

Добави коментар

Водещи новини