Безпощадната сеч в Родопите пречи на туризма

  • 18 август 2012 19:01

  • 1128
  • 1
Безпощадната сеч в Родопите пречи на туризма
©

Безпощадното изсичане на горски масиви не позволява на много селища у нас да се развиват като туристически центрове.

Най-разтревожени от този факт са кметове от Родопите. Те настояват за спешни промени в закона за горите, за да се ограничи дърводобивът, макар и в частни гори, съобщи БНТ.

Вековната гора е богатството на малките селища в Родопите. Но заради незаконна сеч и интензивен дърводобив, сега в село Бойково има проблеми и с водата, и със земята.

Заради тежките камиони, които свалят трупи от планината, пътищата започват да се рушат. Достъпът до част от къщите в Бойково е почти невъзможен. И хората искат спешни мерки за ограничаване на изсичането в горите, върнати на собствениците им.

Само няколко разрешителни за подборна сеч са били издадени тази година от кметството в Бойково. Но притесненията на хората са, че без ефективен контрол под прикритието на санитаран сеч се извършва промишлен добив на дървесина.

За да се намери решение, се обмисля да се определи такса за фирмите, добиващи дървен материал. А събраните пари да се влагат във възстановяване и поддръжка на общинската пътна инфраструктура.

За по-ефективен контрол на добива на дървесина вече се обмисля предложение за монтиране на специални камери за видеонаблюдение. В землището на с. Бойково експериментално работи такава и дава добри резултати.

За половин година Регионалната дирекция по горите в Пловдив е съставила 480 акта за закононарушения. Събираемостта на санкциите обаче е под десет процента.

Последвайте канала на

1128 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сефте

2015.03.16 | 22:44

1
не е ново кмета в съучастие с горските и некой общинар да наемат бригада роми да очистат гората

Добави коментар

Водещи новини