Шефът на Агенцията за социално подпомагане с подробности за детето, живяло в обор във Врачанско

  • 15 декември 2023 14:15

  • 2078
  • 2
Шефът на Агенцията за социално подпомагане с подробности за детето, живяло в обор във Врачанско
© Novini.bg/ Canva

Детето, живяло в селскостопанска постройка във Врачанско, е било в изключителен риск - не само физически, но и психически. Това заяви пред БНР директорът на Агенцията за социално подпомагане Надя Танева.

Според нея психическата травма, която остава у детето, е много по-жестока и предстои много работа за преодоляването ѝ. 

Историята на детето, живяло в нечовешки условия в кокошарник

"Агенцията за социално подпомагане ще направи всичко възможно да подкрепи детето, близкия семеен кръг, училището, за да може адекватно да преодолее тези травми. Ще се работи също и с биологичната майка и пастрока на детето, за да проверим, надградим техния родителски капацитет, да се разбере защо и каква е причината да се стигне до това положение. Предстоят и проверки от инспектората на агенцията, за да се проверки за действията и бездействията на социалните работници и ако се докаже, че има бездействие, разбира се ще има санкционирани социални работници, защото това е недопустимо - дете на тази възраст да бъде травмирано, малтретирано по този начин от собствената си майка", коментира Танева. 

Имало е два сигнала от бабата по майчина линия, че не е имала възможност да се вижда с внучето си. Това е било желанието на втория съпруг на майката на детето, обясни тя. По думите й тогава социалните работници са направили проверка в дома, където са установени нормални условия и грижа за детето. Тогава не е имало никакви съмнения, подчерта Танева. И добави:

"Колеги ще наблюдават оттук насетне много внимателно и с внезапни посещения каква грижа се полага и за бебето, за да не се повтори тази ситуация. И да проверим дали родителският капацитет на майката е занижен по някакъв повод и да я подкрепим при отглеждането на малкото дете". 

Към момента не може да се даде отговор дали детето би могло и кога да се върне в семейна среда, посочи още Танева. По думите й това е един много дълъг процес, който иска много внимателно проучване - поне 6 месеца ще е този период. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2078 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.15 | 20:40

2
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
HL:LHKS

2023.12.15 | 14:50

1
Надя Танева е ной-голямото недоразумение, което можеше де се случи на АСП!!!

Добави коментар

Водещи новини