Работата по празници се заплаща двойно

  • 14 декември 2023 13:16

  • 586
  • 1
Работата по празници се заплаща двойно
© NOVINI.BG

За работа на официален празник се полага минимум двойна надница. Когато положеният от работещите труд е и извънреден, той също се заплаща със 100% увеличение. Това напомнят от Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници. Оттам посочват, че според Кодекса на труда официални празници са 24, 25 и 26 декември и 1 януари.

"Съвпадането на Бъдни вечер (24 декември 2023 г.) с неделя удължава почивните дни с един т.нар. неприсъствен ден, поради което за Коледа ще се почива и на 27 декември 2023 г.", коментират от ГИТ.

"Работата на неприсъствен ден се заплаща както в почивен, т.е. единствено извънредният труд се заплаща с увеличение и то със 75%", добавят още от инспекцията.

За работещите при ненормиран работен ден или при подневно отчитане на работното време трудът, положен от тях на празнични, почивни и неприсъствени дни, винаги е извънреден. Той задължително се възлага от работодателя със заповед, издадена поне 24 часа по-рано, обръщат внимание още от Инспекцията по труда. Уточняват също, че когато в празнични дни се полага труд по график при сумирано изчисляване на работното време, той не е извънреден. В тези случаи се заплаща единствено двойна надница за работата на официалните празници.

Когато работят в празнични и почивни дни, работниците и служителите трябва да имат писмени доказателства за това, информират още от инспекцията. Такива са заповедта за възлагане на извънреден труд, с която трябва да са запознати поне 24 часа по-рано, или поименният график, който се изготвя за целия период на сумираното изчисляване на работното време.

В случай че се съгласят да работят на празниците срещу устна уговорка, работещите ограничават възможността си да докажат положения труд и съответно да бъдат защитени правата им, предупреждават от ГИТ.

Инспекцията по труда започва проверки бавят ли работодателите заплати

Последвайте канала на

Десислава Станева
586 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.12.14 | 14:40

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини