Две седмици след снежното бедствие все още има домакинства без ток

  • 07 декември 2023 21:07

  • 1021
  • 2
Две седмици след снежното бедствие все още има домакинства без ток
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Все още без ток - на тъмно и студено са някои домакинства във великотърновското село Обединение близо две седмици след снежната буря. Токът в селото дошъл на 11-я ден. Недоволството след бедствието в селата в областта расте. Хората искат да получат обезщетения от енергодружеството. Жителите на село Върбица успяха да се обединят и техен адвокат изпрати до ЕРП-Север покана за доброволно плащане на обезщетение, тъй като бедстваха без ток цяла седмица, предаде БНТ.

В Обединение живеят около 300 души. Ядосани са, защото дни наред звъняли и не успявали да се свържат и да получат информация от ЕРП-Север кога ще дойде токът в тяхното село.

Виолета Стефанова: „Пет пъти се обаждам на Варна, по четири минути. Говори ми една, вика „изчакайте, ще ви свържем, изчакайте, ще ви свържем“. Кво е тва свързване. Все едно, че да пишеш на мъртъв писмо. В събота в пет и петнадесет ми дойде тока... и сега нямам пак.“

Десетки семейства без електроуреди заради ниско напрежение в Сливен

Василка Йорданова: „Моята внучка три пъти се обади. Казаха „нямаме подаден сигнал за село Обединение. Това е безобразие в нашата държава. Те там си имат, а нас тук кой ни гледа по селата. Простолюдието няма нищо общо с града.“

В писмен отговор до БНТ от ЕРП-Север отговарят, че до тях няма официално подадени сигнали от жителите на село Обединение, че са все още без ток. Припомниха, че по време на снежното бедствие много населени места останаха без електричество заради сериозни повреди по далекопроводи и километри накъсани кабели. Затова и в момента на места работата продължава.

Кметът на Обединение заедно с колегите си от селата Иванча и Долна Липница, където също са били без ток повече от седмица, планират заедно да търсят обезщетение от електроразпределителното дружество, защото щетите са огромни.

„Имаме няколко, 4-5 домакинства, които им изгоря абсолютно всичко – хидрофори, да не говорим и за вътре в мрежата – телевизори, всичко, което беше включено. С енергото беше тогава много сложно свързването, няколко пъти съм пробвал, не можах да се свържа“, каза Христо Ганев – кмет на село Обединение.

„На доста хора от селото им изгоряха електроуреди – фризери, хладилници. Има много развалена храна“, каза Тихомир Цачев – кмет на село Иванча.

„Най-много ме боли за това, че целия труд на хората отиде просто на вятъра, защото всичко, което беше прибрано във фризерите стана на мармалад, така да се каже и беше изхвърлено“, каза Емил Илиев – кмет на село Долна Липница.

Пламен Крумов – животновъд: „1700 лева съм дал за бензин само за кравефермата. Да спася животните, да могат да пият вода, да ги издоим. Аз развалих два тона и половина мляко в кравефермата. Би трябвало да ни обезщетят, но не знам.“

А в горнооряховското село Върбица, където по време на снежното бедствие бяха без ток цяла седмица са убедени, че са станали жертва на безхаберие. Затова се заканиха да съдят ЕРП-Север.

„Това, което сме направили към момента с тези хора, които ме потърсиха, е да изготвим една покана до електроразпределителното дружество с идеята за доброволно уреждане на възникналия спор между тях. Дали сме им срок, в който те да заявяват ще платят ли доброволно или ще ходим на съд“, обясни Светослав Илиев – адвокат.

Жителите на великотърновските села са твърдо решени да си търсят правата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1021 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.12.07 | 21:54

1
Мили хора, това е промяната.Бъдете щастливи.

2023.12.08 | 04:02

2
И преди промяната беше така, тогава бяхме ли щастливи.

Добави коментар

Водещи новини