Диана Ковачева: При спиране до 30 часа на тока обезщетението е 50 лева

  • 03 декември 2023 18:50

  • 4189
  • 7
© Булфото (архив)
Слушай новината Слушай новината

"Само допреди няколко дни хиляди домакинства, семейства с малки деца и болни възрастни хора останаха за няколко денонощия без ток, без отопление и на някои места без вода, заради обилния снеговалеж. Не само, че стояха на тъмно и студено, но много не успяваха да подадат сигнал за това",каза  в „120 минути“ националният омбудсман проф. Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

„Все още нямам отговор нито от Министерството на енергетиката, нито от КЕВР, но аз имам своя отговор защо се случи така. Самите енергоразпределителни дружества не са поддържали тези сервитутни зони, не са окастряли дърветата. Хората коментираха, че от години наблюдавали, че жиците и кабелите са стари. Стълбовете са проядени. Това е задължение на енергоразпределителните дружества“, каза още Ковачева.

Тя посочи, че енергоразпределителните дружества се позовават на своите условия и на форсмажор. Според нея има „съпричиняване“, тъй като те не са използвали своите задължения.

Проф. Ковачева заяви, че институциите трябва да направят проверка и да се произнесат, за да може хората да получат обезщетения.

Омбудсманът посочи, че при спиране до 30 часа на тока обезщетението е 50 лева, а след това на всеки 12 часа по 20 лева.

„Аз не мисля, че това е особено голяма сума, за да обезщети преживяванията на тези хора“, коментира Ковачева.

„Когато спре токът, спират помпите, спира топлото, спира газта. Всичко. Тези хора пет дни са живели като в Средновековието, без никакви условия. Пет дни са студували, а сега трябва да ходят да се разправят с ЕРП-тата. Не смятам, че трябва да е така. Хората трябва да бъдат обезщетявани със следващите сметки, без да бъдат сезирани. Явно няма да стане така. Съветвам хората писмено да предявят всички щети, които са понесли. Някои са загубили дори зимнината си и това за тях е истинска драма“, коментира още тя.

Възстановено е електрозахранването на няколко помпени станции в Монтанско, само едно село остава без вода

„Смятам, че това е един добър урок, който трябва да се даде на монополите, за да си изпълняват задълженията и да не разчитат на монополното си положение. Затова, че човек няма къде да отиде другаде“, посочи още омбудсманът.

„Има един човек, който се свърза с мен и буквално плачеше, защото три пъти му е изгорял хладилникът“, каза проф. Ковачева.

Последвайте канала на

Novini.bg
4189 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Bardon

2023.12.03 | 19:06

2
Хора извине,Ме, но си павят ташак с Вас

2023.12.03 | 23:11

7
Точно, тази е от тях и ви будалка. Съдете ги. Тия омбуцмани и тн са за будалите да ви обяснява. Докато ви обяснява банките, телекомите, енергото, парното ви дерат за световно.
cska

2023.12.03 | 19:49

3
То хубаво ама мошениците от ерепетата няма да платят и стотинка обещетение те само взимат не дават

2023.12.03 | 23:09

6
Точно

2023.12.03 | 21:12

5
Да почва да раздава

2023.12.03 | 21:07

4
ТОТАЛЕН РАЗПАД НА ДЪРЖАВНОСТТА

2023.12.03 | 18:59

1
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България----->> mub.me/keto

Добави коментар

Водещи новини