"Автомобилна администрация" вече разполага с ПОС терминали за плащане на глоби

  • 30 ноември 2023 14:34

  • 2371
  • 1
"Автомобилна администрация" вече разполага с ПОС терминали за плащане на глоби
© Pixabay

Автомобилите за контрол на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" вече са оборудвани с ПОС терминални устройства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Те са свързани с електронната система за контрол на Агенцията, в която са генерирани и наказателните постановления.

ПОС терминалните устройства дават възможност за плащане на наказателните постановления от нарушители, които са чуждестранни граждани без постоянен адрес на територията на България, както и български граждани. 

В случай че нарушителят не желае да обжалва глобата, може да я заплати веднага чрез ПОС терминал или по банков път в 14-дневен срок, като и в двата случая стойността на глобата се намалява с 20%.

Чрез въвеждането на този метод на заплащане ще бъде завишена събираемостта на глобите и ще се намали административната тежест, уточняват от министерството.

Оборудването на автомобилите с ПОС терминали започна поетапно в началото на месеца. До момента над 10% от нарушителите без постоянен адрес на територията на България са се възползвали от този начин на заплащане на глобите, показват данните на Министерството на транспорта и съобщенията. 

Министър Калин Стоянов обяви: Вече работи системата за електронно връчване на актове и фишове

БТА припомня, че през ноември МВР съобщи за нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата. Новият метод е чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Вайбър.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
2371 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.30 | 16:57

1
Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.-----> mub.me/hemoferon

Добави коментар

Водещи новини