Внимание! Опасност от лавини на Витоша

  • 28 ноември 2023 11:34

  • 286
  • 1
Внимание! Опасност от лавини на Витоша
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Опасност от лавини на Витоша след обилните снеговалежи и силни ветрове. За това предупреждава Отряд София на Планинската спасителна служба, съобщава bTV.

Спасителите поясняват, че поради метеорологичните условия негативните форми на релефа по стената на Витоша са се напълнили със сняг. Това означава, че по тези места може да има лавинна опасност.

Те препоръчват при разходки над хижа "Алеко" да се минава само по т.нар. "Зелена писта", следваща сравнително безопасния зимен маршрут.

Спасителите съветват, ако все пак турист се озове на стената, да не минава под и около въжетата на старите лифтове и влекове, тъй като именно там са основните "дупки", по които падат лавини и на които неведнъж е имало инциденти, някои от които - фатални.

За лавинна опасност на Витоша предупреждават от ПСС

От отряд София апелират туристите да не забравят планинската си застраховка и напомнят, че при нужда спешният телефон 112 работи денонощно, а от там нуждаещите се ще бъдат прехвърлени към Централен денонощен пост.

Последвайте канала на

Калина Христова
286 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.28 | 12:07

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини