Пострадалите в Лъвино все още не са получили еднократната помощ

  • 20 ноември 2023 14:02

  • 282
  • 0
Пострадалите в Лъвино все още не са получили еднократната помощ
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Пострадалите от смерча в Лъвино все още не са получили еднократната помощ от 1500 лева от Агенцията за социално подпомагане. До хората не е достигнал и нито лев от финансовите дарения, съобщи пред БНР Гаази Гаази. Къщата, в която живеят майка му и брат му, бе сред най-пострадалите от бедствието - без покрив, с изпотрошени прозорци, съсипано обзавеждане и опустошен двор.

Отнесеният покрив вече е възстановен с цигли втора ръка. Майстори собствениците на къщата сами са намерили. Поръчали са и три прозореца, заедно с нова дограма, но за своя сметка. Също със собствени пари ще купят нова ограда.

„Зимата дойде. Всеки се оправя, както може. Обещаното не е като завещаното“. Така кратко и ясно обобщи ситуацията Гаази Гаази от исперихското село Лъвино.

„Над 90 хиляди лева от дарителската сметка и 60 хиляди лева от бюджета на Община Исперих до дни ще бъдат разпределени по сметките на пострадалите в Лъвино“, заяви кметът Белгин Шукри.

Той поясни, че средствата ще бъдат разпределени от Обществен съвет след оглед и събиране на необходимата документация от общински служители. „Ще бъдат подпомогнати всички 165 пострадали домакинства, но няма да се дават пари на калпак, а според щетите“, поясни Шукри. Той допълни, че животът в Лъвино се нормализира.

Всички имат ток, няма хора без покрив.

Доброволци помагат на исперихското село Лъвино за възстановяването му след ураганния вятър

„Еднократната помощ от 1500 лв. е в правомощията на Агенцията за социално подпомагане“, припомни още кметът на Община Исперих.

Дарителската сметка в помощ на пострадалите хора от Лъвино все още е отворена. Повече от 40 хиляди лева са събрани в дарителската кампания за пострадалите от бедствието преди 2 седмици в Долец и Лъвино, каза за Никола Рахнев от платформата Гората.бг. Доброволците, обединени от тази кауза, бяха сред първите, които откликнаха на нуждите на пострадалите жители на двете селища. В момента инициаторите на кампанията очакват от двете общини Исперих и Дулово списъците на пострадалите семейства, за да решат как да бъдат разпределени събраните средства.

Последвайте канала на

Нора Виткова
282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини