Шефът на пожарната за СМС-ите, които стреснаха цяла България: Вместо в тестова среда, фирмата ги е пратила в реалната

  • 02 ноември 2023 09:07

  • 1354
  • 3
Шефът на пожарната за СМС-ите, които стреснаха цяла България: Вместо в тестова среда, фирмата ги е пратила в реалната
© Фейсбук

„Фирмата, ангажирана с разработване на софтуера за BG-ALERT и нейното интегриране с мобилните оператори, при извършване на тест, което е част от подготовката за официалното тестване, по погрешка, вместо в тестовата среда, изпраща съобщението в реалната“.

Това обясни в „Тази сутрин“ директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов.

Предстои среща с компанията, отговорна за изпратените известия.

МВР за сигнала за бедствие BG-ALERT: Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения

„Грешката, която беше допусната е с последици и държим да знаем защо се стигна до там. Ще установим дали има някакви процедурни нарушения в самата фирма“, допълни той. 

По думите му фирмата, отговорна за съобщенията, работи по свои правила и процедури. Не е възможно тя да бъде заменена с друга, тъй като системата вече е изградена, обясни Джартов.

„Имат отговорности, длъжни са да ни предоставят самата система функционираща. Ние няма как да се намесваме в този чисто технически процес, свързан с тестването“, допълни директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

В предаването „Тази сутрин“ гл. комисар Джартов обясни защо в някои съобщения е имало и сигнал от президента.

„Президентската институция няма никаква връзка с това съобщение. Това е особеност, свързана с операционните системи на телефоните. По-старите системи предоставят съобщението в този вид. Това произтича от настройките, които са направили производителите на телефоните. То произтича от английски език и когато се преведе на български, изглежда ужасяващо за нас“, уточни той.

По думите му на официалната страница на системата BG-ALERT има снимки, на които е показано как съобщението трябва да изглежда на съвременен мобилен телефон с актуална операционна система и как на такъв със стара версия.

Истинското предупредително съобщение ще изглежда по много по-различен начин и ще бъде представено в понеделник, каза шефът на пожарната. 

Очаква се системата за оповестяване на опасности да бъде готова до края на годината и от следващата да започне да се използва разумно. Официалните тестове на BG-ALERT ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1354 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.11.02 | 23:17

3
Защо държавата има достъп до телефона ми? Без съдебно решение?

2023.11.02 | 10:50

1
Искате ли нови усещания в секса? Секс няколко часа подред, силна и дълга ерекция, ярки оргазми, много сперма и доволно момиче. Сега е възможно и безопасно на всяка възраст! Този артикул вече е в разпродажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Водещи новини