Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Машинното гласуване в неделя зависи от Министерството на е-управлението

  • 31 октомври 2023 16:56

  • 2271
  • 0
Проф. Пламен Киров пред novini.bg: Машинното гласуване в неделя зависи от Министерството на е-управлението
© бнт

Разговарям с конституционалиста проф. Пламен Киров. Той е завършил Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 1985 г. и от следващата година, та досега е преподавател там. От 1995 г. до 2006 г. е бил член и зам.- председател в няколко поредни състава на ЦИК. Бил е конституционен съдия от 2006 до 2015 г., също така и представител на България във Венецианската комисия. Специализирал в Гърция, Малта, Холандия и САЩ. Той е ръководител на единствената катедра по конституционно-правни науки в България към ЮФ на Алма матер.

 

- Проф.Киров, в неделя на балотажа ще можем ли да гласуваме освен с хартиени бюлетини, и с машини след снощното решение на съда?

- Решението е много ясно. Ако бъде спазен закона от администрацията, може да се гласува и с машини в неделя. В противен случай - не. Машините трябва да бъдат сертифицирани по съответния ред с подпис на министъра, а не на негов заместник.

По закон министърът не може да преупълномощава своя заместник да върши тази работа.

Ако се спази процедурата, може да гласуваме и с машини. Но друг е въпросът дали ще успеят, защото машините трябва да се пренастройват, тъй като в неделя на балотажите ще има избор само на кметове на общини, на райони и кметства. Това е решението на съда и последиците от него. Със сигурност не можем да твърдим, че министърът на електронното управление и неговите администратори ще си свършат прецизно работата, за да може ЦИК да вземе решение. Друг е въпросът доколко логистиката, частната фирма, която организира машинният вот, ще успее да достави устройствата по места. Всичко това е организация, в която замесените могат да се провалят, но могат и да успеят. ЦИК не може да върши сама всичко. Машинният вот в неделя зависи от Министерството на е-управлението.

- Как се стигна до този скандал в навечерието на вота, според вас?

- Нямам отговор на въпроса

какво е правил зам.-министърът, предизвикал целият този хаос, в помещението с машините.

Досега той не е дал никакво разумно обяснение за своето поведение. Изумително е, че никой нито го пита, нито го разпитва. Къде е прокуратурата и защо мълчи по този казус! Първопричината за създадения хаос в навечерието на вота, са действията на този зам.-министър. Несериозно е един зам.-министър да твърди, че бил свалял кодове, за да си играе с тях. Играят си деца в детска възраст, а възрастните са отговорни за действията си.
Иначе в Европа не са по-глупави от нас, но се отказаха от машините. Примерно немският конституционен съд каза, че няма да се гласува с машини докато не се дадат гаранции, че вотът ще бъде точно отчетен и обществото ще има доверие в тази технология. Нашите могат поне да вземат да прочетат, а ако не разбират, да питат да им разтълкуват тези казуси.

- Действията на ЦИК законосъобразни ли са?

- Медиите, които написаха, че ЦИК е действала незаконосъобразно, нещо не са разбрали добре какво се случва и дезинформираха обществото.

ЦИК е действала напълно законосъобразно за гласуването на 29 октомври т.г.,

но комисията е приела, че и на балотажа няма да се работи с машините, а съдът казва, че може стига да се извърши законосъобразно сертифициране на машините. Винаги съм подкрепял медиите, но този път смятам, че те заковаха още един крив, ръждив гвоздей в ковчега на свободата на изразяване, правото на информация и демократичността.
 

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2271 0

Свързани новини

Водещи новини