Икономисти: Чака ни нов ценови шок с тока

  • 14 август 2012 08:50

  • 1207
  • 2
Икономисти: Чака ни нов ценови шок с тока
©

През последните три години натрупаната инфлация е 7,3%. Това заяви икономистът Владимир Каролев. За сметка на това има 25% увеличение на доходите извън пенсионния сектор. През последната година юни-юли 2012 инфлацията е 2,6% като сега има ръст на инфлацията заради скока на тока и горивата, каза Каролев.

Той прогнозира и драстично повишение на цените на електричеството до края на тази година заради сгрешената зелена компонента. С последното увеличение няма да се стигне до покриването на преференциалните цени за зелена енергия, прогнозира финансистът. Драстичният скок от 13% е заради забавянето на актуализацията на цените. Последното увеличение беше направено през 2008 г, припомни Каролев.

Той определи замразяването на цените за три месеца катодив популизъм. Според Емил Хърсев мярката може да се сравни с ефекта на ластика. Само за година основните храни са поскъпнали с 20% като причината е сушата в САЩ, наводненията в Южна Америка и проблемите с реколтата в Украйна. Не мога да си представя какво ще се случи с храните когато китайците и индийците започнат да ядат повече месо, каза Хърсев. Той прогнозира и допълнително повишение на цените на стоките заради резкия спад на износа от Китай. Това ще се случи след три месеца, убеден е икономистът.

По отношение на българските производители двамата се обединиха около мнението, че един от най-сериозните проблеми е свързан с модела на субсидиране. Той даде пример и за субсидиите, които в Дания получават производителите на малини – 6 евро на килограм. В България не получават нищо, каза Каролев. Той препоръча да се насочат усилията и към използването на запустелите земи.

Последвайте канала на

Novini.bg
1207 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.08.14 | 22:55

2
Ей,дебелосерко,до гуша сте ни с вашите премъдрости.Виновни били китайците,американците,зелените човечета.За стратегически суровини,като зърно,фуражи и ел.енергия трябва да има наложени квоти за износ-другото ,тука.Прехраната на населението е най-важният аспект от националната сигурност.И никакви мантри за пазарна икономика не са валидни.А сега каква е ситуацията:Лоша реколта,цените растат,добра реколта,пак растат.Само така,може да се регулира безмерната алчност на новите латифундисти(около 20 семейства,държат 4 милиона дка ниви,като един от тях е получил 33 милиона лева субсидии).Във всеки един момент 20 човека,могат да поставят държавата на колене,с тотален износ и никой не може да им каже гък.От там липсата на фуражи,ще удари животновъдство,птицевъдство,млекопреработване.В резултат необуздан ръст на цените,защото няма реална конкуренция.ние сме единствената държава в ЕС,където има собственици с по 2 милиона дка.обработваема площ.Там,онези найвници,не позволяват повече от 6000 дка
ss

2012.08.14 | 13:52

1
ne znam kakvo ni o4akva no malko ostava i 6te izmetem taq nekadarna papla4 ot maloumnici nare4ena gerb

Добави коментар

Водещи новини