Ако видите неподвижен таралеж, запомнете: той НЕ хибернира, това са митове, животното има нужда от помощ

  • 27 октомври 2023 17:52

  • 3297
  • 0
Ако видите неподвижен таралеж, запомнете: той НЕ хибернира, това са митове, животното има нужда от помощ
© FB/@DiviteJivotni/Novini.bg

В случай, че ви е писнало да четете, слушате и гледате за избори, преливане от пусто в празно и депутатско нищоправене, но с много тежест, ето един полезен текст за любителите на животни в края на работната (белязана от предизборна лудост) седмица:

 

Дивите Животни / The Wild Animals: 

Почти всеки ден се налага да опровергаваме онази безумна публикация за таралежи, публикувана преди година някъде, в която на дълго и широко се обясняваше, че ако видите таралеж заспал навън на открито, да не се притеснявате, той просто хибернира. Съветът е да го преместите на безопасно за него място и да го оставите да си спи спокойно. 

Публикацията е превод от незнайно къде, автор незнайно кой, дори не е ясно за кой вид таралеж е писана. В България имаме един вид, но по света има доста други видове, някои от които с различен режим на живот от нашенските. Ситуацията малко напомня твърдото убеждение на мнозина, че ако нещо са го казали по телевизора или го има във вестника, значи е истина. Незнайно защо, измишльотините и неверните неща за животните стават много "вайръл", докато фактите и съветите от първа ръка по-трудно стигат до почва за покълване. Имайте предвид, че в интернет изобилства с неверни неща и съвети от хора, които нямат идея какво правят. Подбирайте си източниците. 

enlightenedТаралежите не хибернират на открито при никакви обстоятелства. За хибернацията те си правят гнезда, които не са дълбоки, но все пак таралежът не е видим с просто око. Гнездото обикновено е в корени на дърво или храст, ниша или под изоставена бетонна плоча от строеж в града. Няма начин таралеж в добро здравословно състояние да легне на поляна и да хибернира. 

enlightenedАко намерите таралеж, който изглежда заспал навън на открито, имайте предвид, че е изключително спешно за него да стигне до помощ и то не каква да е, а специализирана за таралежи. 

Намирате кашонче, като през това време не изпускате животното от поглед, за да не го отнесе друго животно или да се премести, ако се е събудило от Вашето присъствие. Може да оставите някой да го пази, докато Вие търсите кашонче. 

Кашончето не трябва да е голямо. Размер 30 х 30 х 30 см за малък таралеж е предостатъчно, за много голям 40 х 40 х 30 см. Пробивате 10-тина дупки в стените с химикал - 1 см в диаметър е достатъчен за дупка.

В кашончето слагате на дъното нагърчена дебела хавлиена кърпа без висящи конци и без етикета, ако е широк, за да не си закачи крак в него. 

Изключително важно е да топлите. Слагате до едната стена на кашончето легнала бутилка от минерална вода, пъхната в чорап и леко смачкана, за да не се търкаля. В тази бутилка сте напълнили много гореща вода и сте се уверили, че капачката не изпуска. 

Слагате таралежа до бутилката. Отгоре може да завиете леко тялото с част от кърпата, за да задържа топлината. Затваряте кашончето добре, за да не излиза топлината, а и за да не излезе таралежа, ако се размърда и иска да си ходи.

Ако трябва да престои при Вас през нощта, сменяте топлата вода на 2 часа.

Допълвам, понеже необяснимо за мен все има неразбрали. В текста става въпрос за таралежи, които са зле и имат нужда от специализирана помощ. Указанията, които съм дала, са първа стъпка, нататък търсите специализирана помощ за таралежа, защото Вие не можете да му помогнете.

За съжаление, друг вариант освен "Дивите Животни" аз не мога с чиста съвест да посоча като специализирана помощ за таралеж. Всички други варианти (добре ми е известно кои са те), са някаква помощ, но не специализирана“.
 

 

Последвайте канала на

Александър Томов
3297 0

Водещи новини