Как децата могат да започнат да споделят?

  • 24 октомври 2023 10:27

  • 1050
  • 0
© NOVINI.BG
Слушай новината Слушай новината

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) организира кръгла маса на тема „Превенция на насилието и злоупотребата с деца с комуникативни нарушения“, предаде репортер на NOVINi.BG.

По време на дискусията бяха представени доклади за актуалната ситуация в страната по отношение на децата с увреждания и деца с комплексни комуникативни потребности (с нарушена или липсваща функционална реч), както и за допълващата и алтернативна комуникация в превенцията на насилието спрямо деца с комуникативни нарушения. 

Припомняме ви, че на свое редовно заседание на 11 октомври правителството реши общо 876 602 лева да се преведат за проекти по програмата „Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците“. Те са за 47 центрове за работа с деца в областта на науките, технологиите, изкуствата и спорта, както и  за специалните училища за обучение и подкрепа на ученици със сензорни увреждания - за обзавеждане на кабинет, оборудване, консумативи, литература и материали за работа.

Около 3000 са децата с комуникативни нарушения в яслите и детските градини и около 4000 - са в училищата. 

В кръглата маса участват и експерти от Министерство на правосъдието и МВР. Целта на ДАЗД е да бъдат развити технологиите, които се използват при разпит на деца.

МТСП и ДАЗД стартират инициативата "Гласът на децата и техните семейства"

Според Агенцията с помощта на система от картинни символи по-лесно и бързо децата ще могат да започнат да споделят и разкриват тревогите си. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
1050 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини