Непосредствено преди земетресението в Пловдивско се е чул страшен тътен

  • 23 октомври 2023 19:43

  • 2788
  • 5
Непосредствено преди земетресението в Пловдивско се е чул страшен тътен
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Непосредствено преди земетресението в пловдивското село Калековец се е чул тътен, съобщават свидетели.

Сеизмолозите обясняват, че в това няма нищо изненадващо, защото в този район трусовете се развиват по този начин.

„Районът на Пловдив е сеизмичен. В исторически план там са реализирани силни земетресения с магнитуд над 6,5 и през последните години също могат да се отбележат няколко умерени земетресения“, обясни доц. Пламена Райкова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН пред БТВ.

Земетресение разлюля Пловдив

Тя поясни, че последното такова събитие в този район е от лятото на тази година – силата на труса тогава е бил 4,5 по Рихтер. Според нея вероятно ще има вторични по-слаби трусове, но към момента не са регистрирани такива.

Епицентърът на труса е близо до Калековец и на 9 километра от Пловдив. Според данните на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН трусът е със сила 4,1 по Рихтер.

Директорките на детските градини в пловдивския район „Тракия“, намиращ се най-близо до епицентъра, са уведомили родителите да отидат и да си приберат децата от съображение за сигурност. Трусът се е усетил там по време на следобедния сън на децата.

„Усетил го е в леглото, докато е спял. Развълнуван е“, обяснява една от майките, дошла да прибере по-рано от предвиденото сина си.

„Усети се. Този път беше много бързо – всичко продължи три секунди. Но пак си беше земетресение“, коментира друга жена. По-възрастните хора са били по-притеснени от труса.

От село Калековец – най-близкото място до епицентъра, съобщават, че един човек се е оплакал от паднало парче от мазилката на къщата му. Други щети там няма.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2788 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.10.24 | 01:26

5
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw
Не се нуждая от стимуланти

2023.10.23 | 23:03

4
Не ползвам САМОЛЕТ ДИГИН. Макар и в напреднала възраст съм все още излитам вертикално......
Майничка

2023.10.23 | 23:00

3
Непосредствено преди земетресението в Пловдивско се е чул страшен тътен помислих че са взривили Альоша на хълма. Уми, останах разочарован.
ВИНАГИ Е ТАКА

2023.10.23 | 22:31

2
КОГАТО СИ НА ОТКРИТО,СЕ ЧУВА ТЪТЕН ОТ ЗЕМЯТА . ВСЕ ЕДНО ШЕ СЕ ОТВОРИ НЕЩО .

2023.10.23 | 21:17

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много спе.рма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини