Стойностите на серен диоксид в Димитровград са в норма

  • 20 октомври 2023 15:48

  • 595
  • 0
Стойностите на серен диоксид в Димитровград са в норма
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

След установено повишаване на стойностите на серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград на 19 октомври, Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ)-Хасково своевременно даде предписание на Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) „Марица 3“ АД в спешен порядък да предприеме ефективни мерки за намаляване на масовия поток на серен диоксид, образуван в резултат на производствената дейност. Това е довело до рязко намаляване на стойностите на серния диоксид, съобщава Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на официалния си сайт. 

Оттам посочват, че регистрираната стойност от 402,60 μg/m³ за серен диоксид в атмосферния въздух на града е "кратковременна експозиция".

"За ограничаване наслагването на емисии от серен диоксид в атмосферния въздух на Димитровград от ТЕЦ „Марица 3“АД и енергиен комплекс „Марица – Изток“ е създадена координация и добра комуникация между регионалните инспекции в Хасково и Стара Загора за непрекъснат контрол на източниците на серен диоксид с цел незабавно предприемане на мерки за намаляване на масовия поток на този замърсител при необходимост от страна на всички оператори", информират от МОСВ.

Замърсяването на въздуха убива ежегодно над 1200 деца в Европа

От министерството напомнят, че нивото на концентрация на серен диоксид в атмосферния въздух, при което се приема, че съществува риск за здравето на хората е 500 μg/m³, измерено в три последователни часа. "Определя се като алармен праг и до момента през 2023 г. в Димитровград не е регистрирано превишение на този праг за серен диоксид", коментират от МОСВ. 

Преди няколко дни активисти на международната организация "Грийнпийс" започнаха акция в ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. Надпис с думите CRIME (от англ. ез. "престъпление") се появи върху сградата на 50-метрова охладителна кула в централата. По-късно надписът беше заличен и на негово място бе изрисуван националният флаг на България. 

Последвайте канала на

Калина Христова
595 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини