Софийската духовна семинария отбеляза тържествено празника си и своята 120-годишнина

  • 19 октомври 2023 14:38

  • 724
  • 1
Софийската духовна семинария отбеляза тържествено празника си и своята 120-годишнина
© Семинарията
Слушай новината Слушай новината

Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" отбеляза днес с особена тържественост празника си и своята 120-годишнина, съобщиха от Българската патриаршия.

Сто и двадесет години по-късно храмът "Св. Йоан Рилски" в Софийската духовна семинария отново се оказа тесен, за да събере желаещите да съучастват в тържествената света литургия за празника на преподобния Йоан Рилски. Празничното богослужение започна в ранната утрин, а Божествената света литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, който съслужи с митрополитите: Пловдивски Николай, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим, Старозагорски Киприан, Врачански Григорий, Видински Даниил и епископите: Мелнишки Герасим - главен секретар на Светия синод, Велички Сионий - игумен на Бачковския и Троянския манастир, Браницки Пахомий - ректор на Софийската духовна семинария. В богослужението участваха и архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Мелетий - заместник-ректор на Софийската духовна семинария, архимандрит Стефан от Троянския манастир, ставрофорен иконом Нелуц Опря - представител на румънския патриарх у нас, йеромонах Никодим, старофорен иконом Добромир Костов - ректор на Пловдивската духовна семинария и на Пловдивската духовна академия, ставрофорен иконом Николай Георгиев, протойерей проф. д-р Иван Иванов и дякони, водени от протодякон Александър Нешев.

Празничен концерт за 120-ата годишнина на Софийската духовна семинария

По време на причастния канон проповед за празника произнесе ученикът Йоан-Павел Павлов, а песнопенията бяха изпълнени на два клира от ученици в семинарията, водени от църковния певец и преподавател Констатинос Фотополус, и от доц. д-р Любомир Игнатов. В края на богослужението с архимандритско достойнство бе отличен йеромонах Никодим.

На тържественото богослужение молитвено участие взеха Негово Високопреосвещенство Великотърновският митрополит Григорий, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, деканите на Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и на Православния богословски факултет на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" - доц. д-р Ивайло Наденов и проф. д-р Магдалена Легкоступ.

Светейшият патриарх Неофит отправи свой поздравителен адрес към ръководството на семинарията, в който казва: "Бъдете достойни наследници на достойните ваши предци. Продължавайте с ревност и усърдие тяхното дело, което е дело апостолско и просветителско. Изучавайте и следвайте Завета на Рилския пустиножител, заедно с цялата аскетическа и духовна традиция на Църквата Христова, и бъдете "светлината на света" (Мат. 5:14) за обичния ни народ, на когото сте се посветили да служите. Нека от вас винаги да струи онази Светлина, за която светият евангелист и боговидец пише, че "в мрака свети, и мракът я не обзе" (Йоан 1:5). Като Ви поздравяваме със знаменателната годишнина - благопожелаваме по молитвите и небесното застъпничество на Всесветата наша Владичица и всякога Дева Богородица, на всебългарския покровител свети Йоан Рилски Чудотворец и на всички Свои дивни угодници, Всеблагият Бог щедро да дарува благодатната Си помощ и закрила, а Неговият Пресвети Дух да ви упътва във всяка мъдрост и знание!". 

Браницкият епископ Пахомий, в своето слово, каза, че "духовното образование е преподаване на вечно актуалната истина, че човекът има произхода си у Бога; че човекът е призван да бъде съработник на Твореца; че на човека е обещана вечността. Духовното образование е пространството, където научно знание и духовно познание влизат в среща; където "как" и "какво" на науката се срещат със "защо" на вярата. Схващането, че духовното образование няма бъдеще, е предразсъдък и Софийската семинария смирено и дръзновено вече 120 години го опровергава", каза епископ Пахомий и завърши словото си с думите: "Моля се Господ да благослови богато Своето лозе тук, на Лозенския хълм, да Го утвърди - и посяното в тление да пожъне в нетление". 

Богослужението бе излъчено и на живо в официалната страница на Светия синод във фейсбук.

Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" от 19:00 ч. ще се състои и тържествен концерт за 120-годишнина на Софийската духовна семинария.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
724 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.19 | 17:16

1
Филиал на КГБ и ДС ма пр

Добави коментар

Водещи новини