Какво е Еврозоната? Защо ни трябва еврото? Какво ще се случи с парите ми?

  • 18 октомври 2023 16:34

  • 2884
  • 0
Какво е Еврозоната? Защо ни трябва еврото? Какво ще се случи с парите ми?
© FB @ECinBulgaria/Novini.bg

Като сложим настрана неясното говорене на политиците от единия лагер и много ясното, но умишлено манипулативно говорене на политиците от другия лагер, в картинката с еврото у нас… не остава нищо. 

Как да се абстрахираме от тези две спънки в комуникацията? Как да се абстрахираме, от една страна, от умишленото заблуждаване? Как да се абстрахираме, от друга страна, и от помпозното говорене с неясни термини и самодоволно опияняване от това да слушат собствения си глас разни политици, които, изглежда, настояват повече да изглеждат умни, отколкото полезни?

Като търсим информация сами, разбира се. Но, когато в морето плуват прекалено много акули, е трудно; или – по по-сухоземен начин казано, когато в гората има прекалено много ловци…

… е трудно да изчистим информацията от платените лъжи и заблуди. 

Ето една поредица от кратки клипове, които разясняват добре – в подробности – какво ни очаква и по-важното: ЗАЩО. 

Последното клипче е ОСОБЕНО важно и интересно – митовете и лъжите, но всяко нещо – по реда си…

Какво е еврозоната?

 

Защо ни трябва еврото? Истината е, че не ни „трябва“, просто има много плюсове. 

Вече над 140 години левът е националната валута на България. Затова е нормално предстоящото присъединяване на страната ни към еврозоната да предизвиква въпроси като „Как ще свикнем?“, „Какво ще се промени?“ или „Защо изобщо трябва да го правим?“.
 

Пътят.

Знаете ли, че българският лев е фиксиран към еврото от години? А запознати ли сте с критериите, на които трябва да отговоря България, за да стане член на еврозоната?
 

Какво ще се случи с парите ми?

Какво ще се случи с парите ни, когато България стане част от еврозоната? Къде, кога и как ще можем да обменим левовете в евро? Как ще плащаме в магазина и как ще се изписват цените на етикетите?
 

Как изглежда?

Знаете ли, че евробанкнотите имат и надпис на кирилица след влизането на България в Европейския съюз? И че лицевата страна на всички евромонети е еднаква, а гърбовете са уникални за всяка страна?
 

Лихви, заеми?

Какво ще се случи със заемите, депозитите и застраховките ни след преминаването към еврото? Как ще се отрази то на фиксираните и плаващите лихви? Ще трябва ли да сменяме банковите си карти? Ще има ли промени в тарифните планове за различни услуги, които ползваме?

Защита на потребителите…

Лесно ли ще свикнем с еврото? А колко време ще продължи задължителното обозначаване на цените едновременно в левове и евро? Кои държавни органи ще следят за нарушения и как ще можем да се защитим при опити за злоупотреби?

За фирмите…

Как ще се отрази въвеждането на еврото на бизнеса? Кога и как ще се подготвят работодателите за преминаването към новата валута?

Опитът на другите държави – определено е положителен, но както казахме по-горе – има много очернящи и откровено лъжливи кампании.

Най-разпространеният страх, който винаги е съпътствал приемането на еврото е, че стоките и услугите ще поскъпнат ударно. Статистическите данни и опитът на 20-те страни, които вече са част от еврозоната, напълно го опровергават. Значим ефект не се наблюдава в нито една държава, приела еврото.

Последното проучване на #Евробарометър показва, че подкрепата за единната валута от страна на гражданите остава много висока - 78%.

Митове… или иначе казано: ЛЪЖИТЕ за еврото, като например: „Всичко ще поскъпне много!“ и други приказки за плашене. 


 

Последвайте канала на

Александър Томов
2884 0

Свързани новини

Водещи новини