БАН награди журналистката Милена Милотинова за правилна реч

  • 17 октомври 2023 12:48

  • 2866
  • 0
БАН награди журналистката Милена Милотинова за правилна реч
© bgonair

Водещата на предаването „Брюксел1” по телевизия bgonair е първата сред журналистите, удостоена с престижната награда на академията преди дни за правилна и богата българска реч. Това е голямо постижение, предвид ширещата се неграмотност в медийното пространство и интернет и изобщо в обществото ни през последните години. Надали някой не е наясно, че вече над 40 на сто от българските ученици са неграмотни, според изследвания на наши и чужди институции. За капак от Евростат смятат, че нашенци са най-неграмотни и в политически аспект. Затова добрите примери като Милена Милотинова трябва да се разгласяват и поощряват.  Ето как коментира своя приз телевизионната водеща:

"Благодаря на Българска академия на науките - БАН за признанието.

За мен е чест да съм първият носител на Отличието за правилна и богата българска реч в журналистиката, връчено ми от акад. Ревалски, председател на УС на една от най-отдавнашните български институции - Академията на науките, създадена в Браила още преди Освобождението ни.

Задължаващо отличие да пазим чист българския език не само в ефир, защото той е в основата на националната ни идентичност и история и в темелите на знанието за самите нас. Да го пазим и от чужди посегателства - като това от 1945 г, когато по коминтерновски почин върху българската езикова снага с декрет се създава "македонски език", а през 90-те години същите външни сили се опитаха да осъществят подобен експеримент с друг адрес, но не успяха - не успяха да натрапят на българите от Западните покрайнини някакъв "шопски език". Все теми - обект и на част от филмите ми.

Идва празникът на Будителите. Да си спомним за всички, които през вековете са били стражи на нашата идентичност и са пазили и езика, и историята ни".

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2866 0

Свързани новини

Водещи новини