Водещите новини! Шенген се отлага – бежанците от Газа ще тръгнат към Европа. Израел: Ще сложим край на Хамас. Стрелба в Кюстендил (и още…)

  • 16 октомври 2023 13:29

  • 2099
  • 1
Водещите новини! Шенген се отлага – бежанците от Газа ще тръгнат към Европа. Израел: Ще сложим край на Хамас. Стрелба в Кюстендил (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите новини за деня до 13.00 ч.,   
   на 16 октомври   

 

„Израелската армия правилно забави своята операция, не бърза да започне тази сухопътна офанзива. Дава повече време на палестинците, които всъщност са в капан. "Хамас" от 2006 г. са толкова дълбоко пропити в палестинското общество в ивицата Газа, могат да оказват натиск върху палестинското население и да ги използват за жив щит. Много е вероятно "Хамас" да принуди голяма част от тях да останат."

„Ние няма да влезем в Шенген като пълноправна страна членка до края на годината. Трябва спешно да се върнем към другото предложение – за поетапно влизане в Шенген, да оставим сухопътните граници за следващ етап. Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно“.

Милен Керемедчиев: Шенген се отлага. Бежанците от Газа ще тръгнат към Европа


„Палестинските терористи започнаха тази война. Ние ще сложим край и на този конфликт, и на Хамас", заяви дипломатическият представител на Еврейската държава в Обединеното кралство.  

„Ние чуваме ужасни неща. Приблизително 80% от телата на загиналите израелци са със следи от изтезания, имаме данни за изнасилени жени и обезглавени бебета. Това са престъпления, сравними само с престъпленията, извършвани от нацистите срещу нашия народ", каза още тя.

Израел: Ще сложим край на Хамас


Израел продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа. По границата на анклава са струпани десетки хиляди войници и бойна техника.

Израел продължава подготовката за мащабна сухопътна офанзива в Ивицата Газа


Влиятелната в Ливан про-иранска групировка „Хизбула“ до този момент се задоволява с ограничена намеса във войната, започната от съюзника ѝ „Хамас“ срещу Израел, която вече отне живота на хиляди хора, най-вече цивилни.

Тесните връзки между двете групировки обаче може да накарат „Хизбула“ да отвори нов фронт на северната граница на Израел, по-специално в случай на израелска сухопътна операция в Газа, казват анализатори, цитирани от Франс прес.

Може ли „Хизбула“ да отвори втори фронт в конфликта между Израел и „Хамас“


Цените на петрола спаднаха в днешната азиатска търговия, като инвеститорите следяха случващото се в Близкия изток с надежда, че конфликтът няма да излезе извън сегашните си граници и да предизвика шокова вълна, предаде Ройтерс.

Цената на петрола пада въпреки напрежението в Близкия изток


В изявление от офиса на премиера Бенямин Нетаняху се казва че, няма споразумение за прекратяване на огъня и хуманитарна помощ за Газа в обмен на извеждане на чужди граждани от анклава.

Кабинетът на Нетаняху: Няма прекратяване на огъня в Ивицата Газа


Стрелба и бой с бухалки в Кюстендил. Причина за скандала станало момиче.

Всичко започнало, след като 28-годишен мъж се срещнал с непълнолетната, с която имал отношения. На разговора присъствали бащата на мъжа и техен приятел. Последният опрял пистолет в главата на момичето и я принудил да повика трима нейни приятели.

Стрелба и бой с бухалки в Кюстендил


Мъж се е опитал да сложи превръзка на очите на статуята на света София в центъра на столицата, съобщи БНР.

Сигналът за инцидента е подаден около 07.00 часа тази сутрин.

Мъж „превърза“ очите на статуята на Света София

***

Прекратиха разследването за смъртта на светския хроникьор Любомир Милчев-Денди. Според прокуратурата няма данни той да е бил убит.

Софийската градска прокуратура е приела, че не е налице извършено престъпление спрямо живота и здравето на жертвата. Телесното увреждане, довело до фаталния изход, не е причинено от друго лице, твърдят от обвинението. 

Прекратиха разследването за смъртта на Любомир Милчев-Денди


Руският губернатор на Ханти-Мансийския автономен окръг Наталия Комарова беше обвинена вчера от критици в „дискредитиране на руските въоръжени сили", след като каза на жителите в нейния регион, че страната "няма нужда" от войната си в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

Комарова, която е и член на управляващата партия „Единна Русия" на президента Владимир Путин, направи коментара си на среща с жителите на сибирския град Нижневартовск в събота.

Съобщилите за изказването на Комарова призоваха властите да започнат разследване на нейните забележки, но до момента тя не е била задържана и не са ѝ били повдигнати обвинения.

Губернаторка в Русия каза, че "няма нужда" от войната в Украйна, докладваха я на полицията


 

Последвайте канала на

Novini.bg
2099 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.16 | 15:19

1
Уникално лекарство, което взриви интернет: напълно безопасно е на всяка възраст и много по-добро от виагра. С негова помощ ще имате силна и дълготрайна ерекция, много сперма и повишена издръжливост, а също така лекува простатит, плешивост и помага за отслабване. Прочетете го сами-----> mub.me/medik

Добави коментар

Водещи новини