Първият випуск военни лекари получи офицерски пагони

  • 14 октомври 2023 14:39

  • 1585
  • 1
Първият випуск военни лекари получи офицерски пагони
© Министерство на отбраната

"Днес показваме, че три утвърдени институции – Висшето военноморско училище, Медицинският университет в гр. Варна и Военномедицинска академия, успяха да обединят усилията си за обучението на военни медици. Днес се дипломират първите випускници, които имат и медицинско, и военно образование. Това е пример как, вместо да се конкурират, три институции могат да обединят силите си, за да дадат един добър резултат за доброто на България".

Това каза министърът на отбраната Тодор ТагаревТодор ТагаревТодор Тагарев е служебен министър на отбраната от 12 март до 29 май 2013 г. На 6 юни 2023 г. е избран за в обръщението си към първия випуск военни лекари, завършили пълния 6-годишен курс на обучение в специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“.

„Предстои ви кариера, която вероятно няма да е лека. На вас ще разчитаме за опазване на здравето на военнослужещите, за оказване на необходимата медицинска помощ на гражданите на Република България. Като военни медици ще участвате и в международни операции, което съм сигурен, че вие ще направите с чест и професионализъм“, каза министърът на отбраната.

Той припомни, че България е участвала в международни операции с военномедицински кадри още от началото на 20 век. „Само преди броени часове от мисията на Европейския съюз в Мали, която продължи над 10 години, се завърна медицинският екип на Военномедицинска академия. Българските военни медици ни представяха изключително достойно в тази операция“, посочи той. „Сигурен съм, че вие ще действате професионално в бъдеще, ще полагате усилия и така, както сте постигнали успехи в обучението, ще продължите да се учите, да работите, да се усъвършенствате за вашия личен успех и за успеха на всички нас“, заяви министър Тагарев и пожела успешна кариера на младите военни лекари.

Тържествената церемония по присвояване на пръво офицерско звание на военните лекари от Випуск-2023 на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ се проведе във Военномедицинска академия – София. В нея участваха президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав МутафчийскиВенцислав МутафчийскиВенцислав Методиев Мутафчийски е български лекар, офицер, генерал-майор, професор. Роден е на 20, началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф.  д-р на военните науки Боян Медникаров, висши офицери от Въоръжените сили, близки на випускниците.

Радев връчва дипломата и пагоните на курсанта първенец в специализация "Медицинско осигуряване на въоръжените сили“

„За мен е изключително ценно съчетанието на медицинската с военната ви специалност. Тази симбиоза ще ви бъде от голяма полза в ежедневната дейност във войсковите формирования и военните болници. Фактът, че сте положили усилия да придобиете две специалности и сте дали и Хипократова, и военна клетва, поражда още по-голямо доверие у военнослужещите, които ще се обръщат към вас за професионална помощ и профилактика“, обърна се към випускниците  началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Той изрази увереност, че първият випуск военни лекари ще бъде записан с плътен шрифт в историята на трите авторитетни институции - Медицинския университет и Военноморското училище във Варна, и Военномедицинската академия в София.

„Визионерството и амбицията на ръководствата на тези институции утвърждават славните традиции на военната ни медицина и чертаят пътя на развитието“, подчерта адмирал Ефтимов. Той беше категоричен, че победите на Българската армия са били немислими без ролята и себеотрицанието на военните медици.

„И в мирно време те дават много важен принос към сигурността на страната и към колективната отбрана. Представителите на военномедицинската служба утвърждават авторитета на страната и на армията ни при участието си в операции и мисии в най-горещите точки на света“, подчерта началникът на отбраната.

Първите си офицерски пагони и назначения в различни формирования на Въоръжените сили получиха 17 випускници, завършили образователно-квалификационна степен „магистър“ по специалността „Медицина” от Медицински университет - Варна и образователно-квалификационна степен „бакалавър“ по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, специализация „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили“ от Висшето военноморско училище. От тях 15 випускници завършват с отличен успех. Първенец на випуска е лейтенант Лора Хаджиянева. 

Обучението на военните лекари започна през 2017 г. по съвместен проект и тристранен договор между Военномедицинската академия - София, Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ и Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във  Варна. 

Снимки: Военномедицинска академия

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
1585 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.14 | 16:46

1
Искате ли луд се кс за 2-3 часа, силна ерекция, продължителна липса на еякулация и повишен тестостерон! Сега е възможно и безопасно! Сега това нещо вече е в открита продажба -----> mub.me/neoix

Добави коментар

Водещи новини