Безнадеждно ли е конфликта в Близкия Изток между Израел и Палестина да се реши!?

  • 09 октомври 2023 13:35

  • 2414
  • 0
Безнадеждно ли е конфликта в Близкия Изток между Израел и Палестина да се реши!?
© pixabay, нова тв

Питам проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма.

Ролята на САЩ е много важна в конкретния случай. Те изпратиха за 8 милиарда долара оръжия. Близкият Изток е част от американската предизборна кампания. Външно министерство в Риад излезе с декларация, че не бива да бъдат убивани мирни граждани. Много строго ще се следи кои са жертвите и кои са мишените. Но трябва да се знае, че този вечен конфликт в Близкия Изток няма как да се реши, абсурд е.

Припомням, че още през февруари коментирах пред вас, че

американската страна е предложила на Израел по-сериозен ангажимент във войната в Украйна,

като предостави на Киев своята новоразработена лазерна отбранителна система. Според военни експерти последната е в състояние да унищожава най-новото и най-модерно поколение атакуващи дронове. Системата е наречен Light Blade (Lahav Or) и е проектирана от проф. Амиел Ишаая от университета Бен Гурион. Става въпрос за автономни атакуващи дронове, които работят чрез бордови сензори и камери, без комуникационна връзка. Въпросната система може да ги свали още преди те да достигнат целта си. В същото време Light Blade, работи в нискочестотния диапазон и това я прави безопасна за работа в градска среда.

Тогава Коен отбеляза, че Израел ще подкрепи мирния план за Украйна. В медиите беше посочено, че Украйна би желала „Израел да бъде включен в бъдещата формула за мирно споразумение“, което ще бъде постигнато с Москва.

Защо обаче точно сега се започва тази шеста война в Израел

Както вече коментирах, решението за атаката в Израел е взето още лятото, като в Ливан е била разиграна такава тренировка. В конфликта участват бойци на Хизбула и отделни палестински фракции.

Лично аз съм шокиран, че в петък израелските граничари са виждали как палестинци от Хизбула симулират рязане на оградата и са си казали, че това е само симулация, а не е истина.

ВВС на Израел не можа да мръдне, били са слепи, после минават на честота, за която израелското разузнаване не знае.

Политическата нестабилност в Израел повлия.

Виждахме как Израел всяка събота и неделя се правят протести заради съдебната реформа. А решението да има такава атака, е било взето още лятото, в Ливан дори е била разиграна тренировка.

На вчерашното заседание на кабинета за сигурност в Израел реално трябваше да се очертаят мерките за сигурност. Беше очертана следната тактика - този път ще стигнем до край, за да намерим лидерите на Хамас, къща по къща, тунел по тунел. Но тук е големият въпрос - двамата министри в кабинета са предложили Израел отново да окупира Ивицата Газа.

Най-вероятно ще има някакви разговори затова на масата да бъде поставена само Хамас. Да се надяваме и че ще се стигне до някакви преговори.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2414 0

Свързани новини

Водещи новини