Тарикати безнаказано застрашават живота и здравето на хората

  • 05 октомври 2023 15:47

  • 2663
  • 0
Тарикати безнаказано застрашават живота и здравето на хората
© pixabay

От няколко години в интернет и по-точно в социалните мрежи измамници вършат престъпления като публикуват снимки и видеа на известни наши общественици, предимно лекари, които уж рекламират ментета лекарствени препарати. Така лъжците вредят не само на използваните публични личности, но и на много болни и несретни хора.

За тези тарикати, спекулиращи с живота и здравето на хората по престъпен начин, самата аз съм писала неведнъж назад във времето. Пръв за такава измама на свой гръб алармира пред мен

проф. Младен Григоров,

много известен специалист в медицинските среди, близо 30 години е бил военен лекар, има три специалности - физиотерапия, вътрешни болести и кардиология. Проф. Младен Григоров е един от първите със сертификат за инвазивна кардиология и е сред основоположниците й у нас. Бил е директор на правителствена болница и зам. директор на ВМА. Има над 200 научни труда, 17 издадени книги и е автор /в колектив/ на единствения учебник у нас по кардиология. Той алармира за мошениците още преди три години:

„Аз тези дни лично станах жертва на лакомията на някакви хубостници, които са публикували в сайта си измислено интервю с мен, каквото никога не съм давал. Става въпрос за реклама на някакво лекарство /Cardio NRJ/, което не съм рекламирал, не познавам, а то може да е опасно за болни пациенти. Десетки хора ми звъняха, включително и бивш наш премиер, да питат вярно ли е, че въпросното лекарство чистело като "коминочистач" кръвоносните съдове и удължавало живота! Това е не само медицински, а и биологичен абсурд и подобни глупости не бих могъл и не съм казвал никога. Дано хората не се подведат да го купуват, аз вече сигнализирах  прокуратурата и ГДБОП и се надявам да издирят и накажат злосторниците." 

После злосторниците започнаха да пускат рекламни постове за своите ментета с измислени интервюта с ликовете на доц. Атанас МангъровАтанас МангъровАтанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден, който неотдавна ми сподели, че е алармирал всички разследващи репресивни институции у нас, но няма до днес никакъв резултат. Следват измами с личността на д-р Мирослав НенковМирослав Ненков Мирослав Ненков е роден на 15 март 1969 г. в град София. Завършил е специалност , на много други лекари, та нахалниците стигнаха чак до ротационния премиер тези дни.

От Нова тв днес бяха поканили  председателя на Българска асоциация по киберсигурност Мирослав Стефанов за коментар, който поясни:

„Борбата с този тип измами е доста сложна, тъй като те се правят по специфичен начин. Винаги обаче има дигитални следи. У нас вече има контактна точка във Facebook. Може да се види от кой е качено, в колко часа. Създаването днес става много лесно. До такава степен е развита технологията, че не е необходимо да си специалист. Има алгоритми, които са обучени и само трябва да сложим няколко кадъра и лесно ще добавим човека, който искаме на видеото”.

Защо все още няма задържани и наказани тарикати за престъплението, което вършат спрямо живота и здравето на хората?

Може би тепърва ще стане ясно, но до тогава за своята собствена сигурност, е добре да не обръщаме никакво внимание на менте-публикации от които факт чекърите не ни предпазват, защото за тях явно е по-важно да цензурират други неща. Но най-вече да не купуваме рекламираните по този начин медикаменти.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
2663 0

Свързани новини

Водещи новини