Обозначиха софийските улици с имената на проф. Иван Апостолов и проф. Петко Венедиков

  • 03 октомври 2023 13:53

  • 751
  • 1
Обозначиха софийските улици с имената на проф. Иван Апостолов и проф. Петко Венедиков
© Фейсбук

Да даваме имена на улиците в града не е просто административно задължение на общинския съвет. Така улесняваме адресната регистрация на живеещите на тези улици граждани и регистрацията на фирмите, написа във фейсбук председателят на СОС Георги Георгиев.

Горд съм, че общинският съвет прие моята идея и взе решение да се именуват улици на видните български юристи проф. Иван Апостолов и проф. Петко Венедиков в районите “Искър” и “Младост”.

Зад инициативата се обединихме с колегите юристи в съвета от всички партии, за което благодаря на Ботьо Ботев (ГЕРБ), Милка Христова, Диана Тонова и Васко Тодоров (БСП), Михаил Петров, Карлос Контрера (ВМРО), Борис Милчев (ДБ) и независимия съветник Методи Лалов за подкрепата.

Георги Георгиев: Направихме по-достъпна градската среда в Манастирски ливади – Запад

Кои са хората, на които именувахме двете улици?

Професор Апостолов е сред водещите имена в плеядата от блестящи български юристи. Той е един от най-видните автори на действащия и днес Закон за задълженията и договорите от 1950 г. Автор е на множество книги сред които са “Правни сделки с действие върху чужд правен кръг”, “Правни основи на адвокатската защита” и учебния курс “Облигационно право.Обща част”, който е актуален и днес. Той е изтъкнат адвокат и арбитър с изключителен международен авторитет.

Професор Петко Венедиков е автор на 9 книги, 11 учебници, както и на множество студии и статии, представляващи ценни изследвания и към настоящия момент.

И днес са актуални неговите учебници по вещно и наследствено право, както и в областта на реалните обезпечения и привилегиите.

Освен юридически трудове, издадени са и неговите “Спомени”, съдържащи картина на академичния живот на Юридическия факултет на Софийския университет и на българската действителност от неговото време. Това е една от любимите ми книги и живо свидетелство за превратностите на времето.

Благодарение на дълголетието си професор Венедиков надживя човеконенавистната система, която прекъсна преподавателския му път, и на 2 ноември 1992 г. при отбелязването на 100-годишнината на Юридическия факултет получи признанието, което заслужава – хиляди колеги го аплодираха на крака в зала 1 на НДК. Това е случка, която се разказва в юридическата гилдия като доказателство, че никой, дори и мракобесният комунистически режим, не може да отнеме достойнството и честта на Човека и Юрист Петко Венедиков.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
751 1

Коментари 1

Добави коментар

2023.10.03 | 14:33

1
Това е по-добро от всяка виагра. Съветвам всеки да го опита поне веднъж в живота си - ще подобри се.ксуалния ви живот многократно, прочетете го сами -----> mub.me/medbg

Добави коментар

Водещи новини