Васил Велев: Бизнесът иска разширяване на списъка с фирми по плановете за справедлив преход

  • 02 октомври 2023 11:29

  • 752
  • 5
Васил Велев: Бизнесът иска разширяване на списъка с фирми по плановете за справедлив преход
© Булфото
Слушай новината Слушай новината

Бъдещето на въглищните централи трябва да е управляем преход, по който е постигнато обществено съгласие. Това заяви пред БНР Васил Велев – председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Важно е да има диалог, в резултат на който да се стигне до добри решения. Ние също потърсихме среща в МС, тъй като наши членове изразиха несъгласие и притеснение относно този индикативен списък на компаниите, които биха били финансирани от Плана за справедлив преход. Такава среща ще има с премиера и министъра на енергетиката още утре следобед. Ние настояваме този процес за представяне на предложения от предприятията да бъде рестартиран, подновен и съответно списъкът допълнен и обогатен, така че да имаме много по-богат избор, честна, състезателна процедура, в която да не се предопределя кой би участвал на база на разписани условия и индикативни списъци. Ако това е една от ползите от този протест, очевидно си е струвало затрудненията", посочи той.

По думите му не е ясно защо ЕК упорито не иска да преразгледа ангажимента за 40% редукция на въглеродните емисии към 2026 г. спрямо 2019 г. Велев подчерта, че такъв ангажимент не е поет от други страни с повече въглища от нас. Според него това създава много сериозни проблеми за страната, която вече беше лишена, при това абсолютно неоснователно, от 4 изправни ядрени реактора.

КНСБ: Протестите ни продължават! Хората в парламента и правителството са наши работници

Бюджетът и данъчните закони трябва да бъдат обсъдени в Тристранния съвет, напомни Васил Велев в интервю за предаването "Преди всички". Той очаква да има и неформално обсъждане и взимане предвид на техните становища.

"Имаме една добра данъчна система. Социална политика не се прави с данъчни закони, а се прави със събрани данъци. Данъчната система трябва да е проста и ефективна. Липсата на фундаментални промени в предлаганите текстове е голям плюс", изказа мнението си председателят на АИКБ. По думите му има някои подобрения, но и редица утежнения и административни тежести. Според него има двойственост в подхода.

Велев напомни, че намаленото ДДС за ресторантьорите беше въведено временно по време на ковид кризата, а това време вече изтича. Сега браншът се справя добре, подчерта той.

По думите му има проблем с изпълнението на бюджета. Те се дължат на спад в икономиката, отбеляза Васил Велев и посочи, че за първите 8 месеца са събрани с 3 млрд. повече, а до края на годината трябва да се съберат със 7,5 млрд. повече:

"С това темпо ще съберем с 4,5 млрд. повече, а не със 7,5 колкото е планирано. Ще имаме 3 млрд. по-малко събрани приходи. Това е важен сигнал за подготовката на проектобюджета".

Последвайте канала на

Росица Валентинова
752 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Да се знае кой е тоя :)

2023.10.21 | 06:01

5
Последният директор на републиканския център на ТНТМ е Васил Велев - син на ген. Георги Велев - зам.-началник на ГУ на Строителните войски. На 22 февруари 1990 г. ТНТМ е преобразувано във фондация "Еврика" - за развитие на научното и техническото творчество на младежта. При създаването й фондацията "гълта" 53 млн. лв. народна пара от фонда ТНТМ. Отделно към нея се прехвърля собствеността на 31 фирми от цялата страна ("Орион", "Метаком", "Спектър", "Интеграл", "Темп" и др.) Генерален директор на "Еврика" естествено става дотогавашният шеф на ТНТМ Васил Велев. В интервю през 1993 г. той твърди, че имуществото на фондация "Еврика" е 49 688 900 лв., а постъпленията през 1992 г. - 24 418 000 лв. След "Еврика" Васил Велев е управляващ съдружник на "БИК Холд" ООД, а от 1999 г. - изпълнителен директор на "Стара планина Холд" АД. Това е същият онзи холдинг, който през 2003 г. се забърка в скандала за нерегламентирано строителство в 11 апетитни имота в Южния парк.

2023.10.02 | 13:45

4
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.10.02 | 11:42

2
СМЕШНО Е ДА СЕ ТВЪРДИ СЪЩО ТАКА, ЧЕ ВЕЛЕВ ИМА НЕЩО ОБЩО С "БИЗНЕС". ПАРИТЕ НА ВЕЛЕВ СА ОТ ТОВА, ЧЕ НАВРЕМЕТО ОКРАДЕ ДЪРЖАВНИЯ ФОНД НА ТНТМ.
Този е Червен Боклук!

2023.10.02 | 12:15

3
И крадец!
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.10.02 | 11:41

1
КАКВО "ОБЩЕСТВЕНО СЪГЛАСИЕ" МОЖЕ ДА ИМА С ТЕРОРИСТИ, ЧИИТО "ИСКАНИЯ" СА ДА СЕ ТОЧИ ОТ НАС КЪМ ТЯХ?

Добави коментар

Водещи новини