Водещите новини! Остава ли или не 9% ДДС за ресторантьорите? Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври (и още…)

  • 29 септември 2023 18:53

  • 1022
  • 1
Водещите новини! Остава ли или не 9% ДДС за ресторантьорите? Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври (и още…)
© Getty Images/Novini.bg

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 29 септември   

 

„Министерството на финансите е публикувало данъчните закони с 20% ставка. Данъчните закони няма да бъдат изтеглени, ставката няма да бъде променена на 9%. Водим разговори с бранша за изсветляване на бизнеса. 

Тези разговори са в няколко посоки, от бранша предложиха 7-8 предложения, очаквам ги в писмен вид“, заяви финансовият министър Асен Василев по време на брифинг в Министерски съвет, след приключване на извънредното заседание във връзка с териториалните планове, предаде репортер на Novini.bg.

Асен Василев: Данъчните закони няма да бъдат изтеглени

***

Депутатът от ДПС Делян Пeевски обяви, че министърът на финансите Асен Василев се е съгласил ДДС-ставката за ресторантьорите да остане 9 процента и да отпадне предложението за бонус при подаване на сигнал за укрити данъци. 

„Да, министърът се съгласи. Единственото което му е искането, ще направи среща с ресторантьорите за изсветляване на бизнеса. Иска предложения от тях, но ние бяхме ясни – няма да се случи 20% за ресторантьорите“, каза депутатът от ДПС.

Пеевски: ДДС-то за ресторантьорите остава 9%, бонус - донос отпада

***

Георги Ганев (ПП-ДБ): Пеевски по-добре да се договаря с останалите парламентарни сили, там се взимат решенията

***

Споразуменията, сключени от ЕС, са задължителни за държавите от ЕС и за европейските институции, посочи по този повод говорител на комисията на пресконференция. Задълженията по конвенцията ще се прилагат, когато държавите предприемат действия, обхванати от европейското законодателство, поясни той.

Истанбулската конвенция влиза в сила в ЕС от 1 октомври

***

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Можем да употребяваме собствена електрическа енергия от възобновяеми източници, решиха депутатите

***

На 2 октомври ще се проведе тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване, съобщават от Столична община.

Сигналът ще прозвучи точно в 11.00 часа.

Тестват сирените в София

***

Румъния мести ПВО комплекси в близост до населените места по поречието на Дунав, за да ги предпазят от ракети или дронове, предаде bTV, цитирайки Ройтерс.

Откакто Руската федерация ограничава износа през Черно море украинските производители увеличиха износа през река Дунав. Тогава руските сили насочиха ударите по речните пристанища и инфраструктура, но близостта им създаде притеснения за Румъния. Падането на дрон на румънска територия наложи и взимането на допълнителни мерки.

Румъния и НАТО разшириха "затвореното небе" по река Дунав при Украйна

***

НАТО одобри изпращането на допълнителни военни сили за справяне с настоящата ситуация в Косово, предаде агенция Ройтерс.

Алиансът не уточни колко нови войници и от кои страни ще бъдат изпратени в Косово.

НАТО изпраща допълнително сили в Косово

***

28-годишен мъж от Русия подаде жалба след първата си среща с жена, с която се запознал в социалните мрежи.

Двамата са си изкарвали повече от приятно в ресторант в центъра на Москва – поне до момента, когато дошло времето да се плати сметката. Мъжът предложил на момичето да си я поделят, на което обаче тя отказала, като му заявила, че той е консумирал повече храна и напитки от нея.

Той разказал пред униформените, че двамата водили дискусия за сметката, след което тя станала и разгневена напуснала заведението, оставяйки мъжът без избор, освен да плати и нейната част от сметката.

Полицията я издирва. 

Мъж излезе на първа среща с жена, след което я докладва в полицията

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1022 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.09.29 | 22:30

1
Разпродажба!!! Компактен и мощен преносим нагревател с керамично отопление, свързва се директно към контакт в стената, много икономичен и безшумен, има таймер и дистанционно! Промоционална цена: 79 BGN.----> mub.me/handy

Добави коментар

Водещи новини