30 бона глоба за забавен ремонт на фонтана при Народния театър

  • 09 август 2012 14:26

  • 2541
  • 0
30 бона глоба за забавен ремонт на фонтана при Народния театър
©

Около 30 000 лв. санкция ще бъде наложена на фирмата, която ремонтира фонтана пред Народния театър в София заради забавянето на ремонтните дейности с един месец. Това съобщи за Дарик зам.-кметът по строителството Ирина Савина. Глобата е в размер на 10% от финансирането на ремонта, като актуализираният срок за приключването му е средата на август.

Савина допълни, че през тази година ще се модернизира и фонтанът пред Централната минерална баня. Целта е да се изпълни европейското изискване помпите да се изнасят извън водния басейн. Всички десет фонтана в София пък трябва да бъдат обследвани и паспортизирани.

Целта е до две години всички фонтани в София да изглеждат като този в Южния парк, който беше основно ремонтиран миналата година, обясни още Ирина Савина: „Така значително се намалиха загубите на вода. Беше направена нова хидроизолация, нова водна архитектура, подменени бяха плочките по дъното и стените на фонтана, беше направен парапет за обезопасяване. Като цяло помпите са изнесени извън водния басейн, така че фонтанът е въведен в експлоатация".

Някои столичани си представиха перфектния фонтан, подобен на този в Брюксел, със статуята на пикаещото момченце в него.

Най-спешни за това лято са се оказали ремонтите на фонтаните пред Народния театър и пред Централната минерална баня, обясни Савина: „И двата фонтана имат доста пукнатини по дъното, което води до значителни загуби".

Очаква се след ремонта водните загуби да се намалят с между 40 и 50%, като най голяма е загубата на вода именно от фонтана на пл. „Бански". Проектите се съгласуват с Министерство на културата, защото и двата фонтана са пред паметници на културата, каза още зам.-кметът: „Той ще има и осветление, което няма да е цветно, тъй като „Паметниците на културата" не го съгласуваха с оглед на средата, в която се намира фонтанът, но има нова водна архитектура, която мисля, че е доста интересна".

Novini.bg
2541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини