Производители: Искаме секторът да оцелее

  • 20 септември 2023 08:58

  • 1401
  • 7
Производители:  Искаме секторът да оцелее
©
Слушай новината Слушай новината

Протестиращите земеделци остават в стачна готовност. Темата коментираха по БНТ Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите и Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци".

"Ние нямаме политически искания. Искаме обаче политиката, която се води в сектора да даде възможност да оцелее, защото 2023 г. е изключително трудна година. Ние бяхме част от групата, която изслуша предложенията на министър-председателя, министъра на финансите и министъра на земеделието и изнесохме тази информация на 25 браншови организации, които участваха в инициативния комитет", обясни Радостина Жекова от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Протестът на земеделците ще продължи и утре

По думите ѝ, това което е важно за сектор "Зърнопроизводство" е забраната за внос на слънчоглед, която е действаща в момента и тя ще бъда такава докато не седнат на една маса заедно с преработвателите и не се уточни каква точно е разликата в това, което се произвежда и това, което те преработват. Жекова каза още, че украинската страна ще трябва да изготви лицензионни режими, т.е. фирмите, които ще изнасят от Украйна ще са ясни кои са и фирмите, които ще могат да купуват от ЕС също ще бъдат регламентирани.

Очаква се от тук нататък всяка седмица Агенция "Митници" да дава информация за цената на културите, които се произвеждат за износ - слънчоглед, пшеница, царевица и рапица и така да се следи дали има по някакъв начин натиск от страна на търговци.

По думите на Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", покрай тези протести изригна цялата земеделска общност заради натрупани от десетки години проблеми, липса на качествени политики, дебалансирано подпомагане и в резултат на което уязвимите сектори "Животновъдство" и "Плодове и зеленчуци" бяха смазани.

"Сами виждате, че българските плодове и зеленчуци почти отсъстват. И затова се борим това нещо да бъде преодоляно, но липсата на пазари, на работна ръка, на стратегия за напояване и краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели, които никога не са поставени политики, се стигна до онази точка, в която ние сме на границата да загубим този сектор", поясни Цеков. Той допълни, че основното им искане е било да се постави началото на политики и стратегии за развитието на сектор "Плодове и зеленчуци".

Последвайте канала на

Нора Виткова
1401 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Иванов

2023.09.20 | 11:43

7
Защо все богатите земеделци говорят как ще оцелее сектора, е не бедните, които са изправени пред реални проблеми. Пак богатите са ревльовците.

2023.09.20 | 11:25

6
ami prodavate maibasite i iahtite i ne ce ste oceleete ami shte jivete mnogo oholno bre hranenici na darjavata

2023.09.20 | 09:38

2
А ми другите сектори и те искаха да оцелеят ама не оцеляха, животновъдство, зеленчуко- млекопроизводство, и още много сектори, новите европейски болшевики не дават. Да живее ЕССР, демокрацията се оказа едно недоносче, бай ви Тошо.

2023.09.20 | 11:23

5
Урарарраааааа, да живей живей евроджендъра, да спретнат един розов митинг в защита на ЕССР.
Българин

2023.09.20 | 10:13

4
Марш нахални мошенници! Конфискация на имуществото и земите им!

2023.09.20 | 09:59

3
izmamnici da oceleete ili da zabogateete ot milionite subsidii koito polucavate bezvazmezdno
Sarbeca Z

2023.09.20 | 09:16

1
Гнусни милионерски свине

Добави коментар

Водещи новини