Сеизмологът доц. Александър Радулов изброи опасните разломи и може ли да има силни земетресения

  • 18 септември 2023 18:07

  • 5248
  • 4
Сеизмологът доц. Александър Радулов изброи опасните разломи и може ли да има силни земетресения
© Кадър: Нова телевизия
Слушай новината Слушай новината

Земетресението край Костенец представлява т.нар. фонова сеизмичност. Това са много малки земетресения, които не предвещават да има силен трус. Те са стотици пъти по-малки от тези, които образуват планините. Това заяви сеизмологът от БАН доц. Александър Радулов в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

„Имаме два вида земетресения – ограничени от пространството, подчиняващи се на едни закони и такива, които са неограничени в пространството - хлъзгат се в скала. Размерите им са несъизмерими“.

Последното земетресение, което бе регистрирано в България, е точно на прехода, където се намират границите на разлома.

Местят фабрики от Истанбул заради очаквано опустошително земетресение

„Софийските разломи имат връзка с пернишкия разлом. Около разломите е опасно. Много е важно какви са интервалите между трусовете. Деформациите на земята се установяват с разкопаване и проучване. Софийското поле представлява капан за наводнения“, обясни доц. Александър Радулов.

Специалистът обясни и каква е вероятността от силно земетресение в Истанбул, след като се разбра, че учените прогнозират силен трус и дори взимат мерки. „Северноанадолският разлом е много дълъг. Още от 90-те години се знаеше, че участъкът близо до Цариград не е разломяван и всички учени се обединиха около мнението, че може да има силно земетресение. Турция има много силна геоложка служба, ние нямаме. Там държавата и науката са слети в тази сфера“.

Според него не е правилно да наричаш едно природно явление бедствие, ние го правим бедствие. Бедствието е невежество, каза доц. Александър Радулов.

На въпрос какво влияние оказва сблъскването на Евро-азиатската и Африканската сеизмични плочи за нашия регион, сеизмологът заяви: „Западната част е в по-голям риск, тъй като плочите се сблъскват, докато при нас плочата се подпъхва и ни разтяга. Деформациите, които стават след земетресение определят участъците, които се заливат от вода след това“, каза още той.

Мая Йорданова
5248 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2023.09.19 | 06:14

4
Умбаба умбаба умба умба умбабааа
Lissa

2023.09.19 | 02:12

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw

2023.09.18 | 19:27

2
Сеизмолога беше като отнесен от тайфуна ГЕРГО, помел скандинвските територии.
невежество

2023.09.18 | 18:42

1
къде беше това Цариград, че не си спомням... Ето, това е невежество.

Добави коментар

Водещи новини