Вижте ключовите точки на блокадите в страната, които подготвят земеделците

  • 15 септември 2023 19:18

  • 10534
  • 14
Вижте ключовите точки на блокадите в страната, които подготвят земеделците
© bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

В началото на следващата седмица земеделски производители и преработватели от цялата страна започват протестни действия на възлови точки, като ще бъдат блокирани гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, а във вторник протестите ще бъдат насочени към София.

Инициативният комитет, съставен от 24 организации, съобщи, че ключовите точки, които ще бъдат блокирани са следните:

- Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, Варна–Бургас (след магистралата, отбивката за Аврен), детелината Сливен-Ямбол;

- Централна южна България: с. Труд, Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Пловдив-Свиленград);

- Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

Премиерът Николай Денков: Правителството няма да се поддаде на опити за шантаж

- Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), с. Горна Студена;

- Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана;

- Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница - с. Пиперево, Перник (спортна зала "Борис Гюдеров"), Брезник (ул. "Ангел Коцелянов");

- Южна България: Кресна, Драгоман - КГП Калотина.

До решението за протестни действия се стигна миналата седмица след национална среща в Арбанаси, в която участваха представители на 26 браншови организации от сектор "Земеделие". То беше провокирано от приетото в Комисията по икономическа политика и иновации, а впоследствие и в парламента решение да отпадне на забраната за внос на определени продукти - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, с произход от Украйна след 15 септември 2023 г.

Протестиращите имат пет основни искания към Народното събрание, Министерския съвет и президента на Република България.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи. 

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис".

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията, като заявява, че ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания на земеделския сектор.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10534 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2023.09.16 | 06:34

14
СПРЕТЕ ИМ СУБСИДИИТЕ НА ТЕЗИ ПАРАЗИТИ!
байдън и този кучи син

2023.09.15 | 19:38

1
ОСТАВКА НЯМА ДА ТРОВИТЕ С МЛЯКО ОТ УКРАЙНА ЖИТО С УРАН И ДРУГИ КУЛТУРИ

2023.09.16 | 05:23

13
МИ НЕ ГО ЯЖ, БАЙНО, КУПУВАЙ БЪЛГАРСКОТО. КОЙ ТИ ПРЕЧИ? АЗ НАПРИМЕР БЪЛГАРСКОТО БРАШНО ГО НЕ ЯМ, ПАЗАРУВАМ СИ КАНАДСКО
до горният нас.ран

2023.09.15 | 21:16

3
Стига с тия тъпи слухове, мунчо!
ШИБАМ КОПЕЙКИ С МЕКИ КИТКИ!

2023.09.16 | 05:22

11
МИЛИЦИОНЕРИТЕ ДА ГИ ВЪРНАТ ПО ПОЛЕТО, ТАМ ИМА ЗЪРНО ЗА СЪБИРАНЕ.
Ха ха ха!

2023.09.16 | 03:00

10
МайБасите у екшъна! )))
Lissa

2023.09.16 | 01:18

9
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства - - - Meetme.pw
И

2023.09.15 | 22:34

6
Какви блокади бе свалете цените и всичко ще е наред Крадци

2023.09.16 | 00:01

8
Капарирал съм Баховеца, баце! Още два сезона на тези цени, и ша свалиме 20 ст

2023.09.15 | 23:59

7
Защо тия пречат на другите хора, да си бачкат бачкането?
Цв

2023.09.15 | 21:41

5
СМАЧКАЙТЕ КРАВАРСКИТЕ ПОДЛОГИ!
истината

2023.09.15 | 21:18

4
Ще стачкуват гладните пчелички, дето работят, подбудени от милионерите- арендатори с големите джипове и огромните евро субсидии!

Добави коментар

Водещи новини