Кой милее и брани родното и на кого хич не му дреме за българското?

  • 15 септември 2023 12:50

  • 3289
  • 0
Кой милее и брани родното и на кого хич не му дреме за българското?
© уикипедия, булфото/архив/

Социалните мрежи се нажежиха от коментари по повод решението на правителството и депутатите да вдигнат ветото върху вноса на украинско зърно у нас и последвалото негодувание на нашите родни производители. Зърно производителите обявиха намеренията си за ефективни протести от началото на следващата седмица. В тях обаче не са се включили големите „зърнари” с големите субсидии, които се били договорили вече с някои наши политици и търговци, коментират средните арендатори, които пък са повече на брой.

Днес стана ясно, че недоволството на хората от нивите подкрепят и колегите им от други земеделски сектори в бранша.

Българският фермерски съюз, който е член на европейската земеделска организация „КОПА – КОДЖЕКА“, се включва в националния протест на земеделските производителите.

Решението е взето от Управителния съвет на организацията, заяви председателят Георги Стоянов. Протестните действия в страната и столицата ще се започнат от 18.09.2023 г. с начален час 10.00 ч., като ще включват блокиране на гранични пунктове, главни пътища и автомагистрали, съобщава специализираното издание agro.bg.

В подкрепа на родните производители се обявиха и много наши интелектуалци като Петко Симеонов например. Той е социолог, популярен български учен, писател, политик, един от основателите на СДС.

„Зърното, което ще внасяме от Украйна, без да имаме нужда от него, не е на държавата Украйна, а на определени фирми – зърно производители и зърно търговци, редно е народните представители, които гласуваха "за" или "против" вноса, да дадат разяснение за кои фирми става дума? Кои са техните собственици?

В България внесеното зърно от Украйна ще бъде купено от определени търговци. Кои са тези фирми? Кои са техните собственици?

Става дума за внос, който е в ущърб на българското земеделие и е в нарушение на поети ангажименти към други страни. По него всичко трябва да бъде прозрачно.

Поляците мислят за селското си стопанство и го защитават. И те ли са "путинисти"?

"По-рано тази седмица полският премиер Матеуш Моравецки подчерта, че Варшава няма да позволи евтиното украинско зърно да „наводни“ полския пазар и да наруши селскостопанската индустрия на страната.

Той добави, че независимо какво казва ЕС, Полша ще запази границата си затворена за украинско зърно, за да защити интересите на полските фермери, които са на първо място.

През май пет източноевропейски членки на ЕС – Полша, Унгария, Румъния, България и Словакия, наложиха забрана върху вноса на украинско зърно."

Против българското производство на зърно се обявиха и от редица неправителствени организации, финансирани от външни донори.

Някои дежурни "говорещи глави" в медиите като папагали рецитират пак опорката за субсидиите на зърнопроизводителите, все едно че те сами са ги гласували!?

Това обаче беше направено от политиците ни назад във времето. Питайте защо квотите бяха така договорени от Миглена Кунева и всички след нея, които пръста не си помръднаха да ги променят.

Същите тези политици затриват досущ като терористи всяко производство в България, докараха хората до там, че да си изкореняват ябълковите и други градини, питайте Красимир Кумчев и стопаните на черешови градини, с праскови, кайсии, сливи и т.н. и т.н..

А онези, които завидяха за колите и техниката на зърнопроизводителите, нека идат на полето да ги пече слънцето по цял ден, осили да им се забиват по стичащата се пот, да дишат прахоляк, да ги прецакват всякакви случайници с подарена власт, пък и те да си купят същите коли. Думите ми тук са за онези, които с труда си изкарват парите, а не за далавераджиите, каквито впрочем има във всяка една сфера на болното ни разпадащо се общество.

Преди време Радослав Христов, председател на Тракийския съюз на зърнопроизводителите и член на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите, ми каза:

"Има политици - бивши и сегашни, които сякаш мразят българското, всички нас. Те препоръчват да се купува чуждата стока. Такива политици пораждат напрежение и насаждат омраза в обществото. Без да са специалисти в този отрасъл, те с какво право дават мнение, аз не знам".

И накрая любезно ще припомня, че премиерите и политиците на Полша, Украйна, Словакия и Румъния защитиха своите зърнопроизводители. Защото там има живот и визия за бъдещето на нациите.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

 

Аделина Делийска
3289 0

Свързани новини

Водещи новини