Търпението на българите ли е безгранично, или наглостта и лакомията на търговци и политици е безмерна!

  • 14 септември 2023 15:53

  • 23504
  • 0
Търпението на българите ли е безгранично, или наглостта и лакомията на търговци и политици е безмерна!
© pixabay, фейсбук

Защо хлябът не поевтиня с 20 на сто, щом няма ДДС и  цените на пшеницата и суровините паднаха? Вие имате ли отговор на този въпрос, който хората в България си задават от близо година насам? Аз нямам. Освен твърденията на представители на различни браншове по веригата, че поевтиняване има, ама хората видите ли не го усещали! Ми тогава кой има полза от всичките неясни счетоводни врътки? Сами си отговорете.

От 1 юли за хляба в България ДДС няма, а през януари 2023 година токът е с 33 лева по-евтин на мегаватчас - 200 лв. спрямо 233 лв. година по-рано. Обаче хлябът и хлебните изделия остават с 34% по-скъпи спрямо януари 2023 година.

„Цената на хляба е спаднала с между 1% и 11%, а тази на брашното - с между 8% и 11% спрямо края на юни. Това показват резултатите от второто експресно проучване на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ след въвеждането на нулева ставка върху ДДС за двете стоки в актуализацията на Бюджет 2022 от началото на юли”.

Според КНСБ тази антикризисна мярка струва на бюджета около 100 млн. лв., а се оказа не достатъчно ефективна.

Простете ми скептицизма, но аз не вярвам, че  вдигането на ветото върху украинското зърно, ще донесе ползи в посока на поевтиняване за нашите потребители. Още повече, че съм наясно, че става въпрос за конкретни сделки между конкретни фирми с активното съдействие на заинтересовани политици.

Затова докато слушам дитирамбите по този повод отвън и отвътре, смятам да последвам примера на европейския комисар по вътрешните работи Илва Йохансон, която плете по време на речта "За състоянието на съюза" на председателката на ЕК Урсула фон дер ЛайенУрсула фон дер ЛайенУрсула фон дер Лайен – германски лекар и политик (по баща Албрехт). Урсула Гертруда Албрехт е и да си плета нещо, като ми говорят разна алабалистики. Така поне няма да се ядосвам като отида на пазар и видя оскъпените в пъти цени на храните. И се сетя, че в братска в ЕС Румъния правителството предприе мерки и цените на храните паднаха наполовина.

А у нас, въпреки че заплатите са най-ниски сред останалите държави от ЕС, цените  на три групи стоки са били по-високи от средните в ЕС през 2022 г.!

Да се чуди и мае човек търпението на българите ли е безгранично, или наглостта и лакомията на търговци и политици е безмерна!

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията на Novini.bg.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
23504 0

Свързани новини

Водещи новини