Виргиниюс Синкявичюс: Скорошните наводнения в България са огромно бедствие

  • 14 септември 2023 08:29

  • 831
  • 2
Виргиниюс Синкявичюс: Скорошните наводнения в България са огромно бедствие
© Нова тв
Слушай новината Слушай новината

Не може да обвиняваме промените в климата за всяко едно екстремно метеорологично събитие. Те обаче водят до по-чести такива събития, правят ги по-тежки и по-дълготрайни. Въздействието върху обществото е все по-сериозно. Бяхме свидетели на скорошните наводнения в България, които причиниха четири смъртни случая – това е огромно бедствие.

Това коментира в студиото на „Здравей, България” Европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството Виргиниюс Синкявичюс.

„Наводненията са най-често срещаното и най-скъпото бедствие в Европа”, подчерта той.

„Винаги има взаимовръзка в природата. Когато са налице дълготрайни суши, водата попива и в даден момент тя трябва да се излее като дъжд на друго място – обикновено се случва това. Но почвата не може да се справи с тези проливни дъждове и това води до бедствията, до наводненията. Наводненията са най-често срещаното и най-скъпото бедствие в Европа – най-скорошните примери са България, Гърция и Словения”, каза той.

Проверяват инфраструктурата в Царево след наводненията

Синкявичюс добави, че загубата на биоразнообразие се наблюдава ежедневно.

„60-70% от почвите в Европа не са в добро състояние. Те не могат да изпълняват своята функция – от земеделие до това да предотвратят последствията от екстремни климатични събития. По сходен начин стоят и нещата с водните басейни”, коментира европейският комисар за околната среда, океаните и рибарството.

 

 

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
831 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.09.14 | 10:04

2
Разпро.дажба! Уникален и компактен видео-реко.рдер със сензори за движение и удар, нощно виждане, цифрово увел.ичение и запис във формат Full HD 1080p. Той ще ви предпази на пътя само на половин цена:-----> welcome.to/carcam
дер Лайнен

2023.09.14 | 09:16

1
Поредният помияр с промит мозък .

Добави коментар

Водещи новини