Днес решават съдбата на двуетажните автобуси в София

  • 11 септември 2023 08:29

  • 1767
  • 1
Днес решават съдбата на двуетажните автобуси в София
© Дилиан Машмов / ИБИС техници - София

Днес от 14:30 ч, в открито заседание, комисията по транспорт при Столичен общински съвет предстои да разгледа доклад, внесен от общинския съветник Карлос Контрера, с който се предлага придобиване на техника за столичния автотранспорт. Част от доклада са и до 10 броя употребявани двуетажни автобуси, които са включени на база на идея, разработена от експерти и тествана на терен от месец юни тази година.

Вчера, експертите от "ИБИС техници- София", които са и автори на идеята за експлоатация на двуетажни автобуси, на своята фейсбук страница, излязоха със становище, че очакват конструктивни разговори и постигане на консенсус, като в своето официално становище са заложили два варианта на проект на решение. В единия е предвидено приемане на точката без изменение, а в другия, броят на автобусите е до четири, като основната цел ще бъде разширяване на тестовата услуга и най-вече, осигуряване на адекватно обслужване на линия 3 до село Долни Пасарел.

За да продължи атрактивната услуга: Поне четири двуетажни автобуса за София

Марио Евстатиев, експерт в комисията по транспорт припомни за NOVINI.bg, че крайградската линия 3 до отдаването и на концесия, е обслужвана със съчленени автобуси, които събират по над 130 пътника. В момента, тя се обслужва от 12 метрови автобуси, чиято вместимост е едва до 77 пътника, което през учебния период, създава сериозни проблеми и отказва хората от обществен транспорт. Евстатиев призовава отново политиците за разум и диалог и припомня, че дори ограничен брой двуетажни автобуси може да повлияе благоприятно на трафика, тъй като услугата би била предпочетена пред личния автомобил, особено през зимния период.

Двуетажен автобус вози софиянци до Долни Пасарел

"Телефонът ми е включен и известен на политиците, очаквам преди комисия, политиците да ме потърсят и да говорим по същество за идеята, върху която много сериозно, целият ми екип работи от пролетта. Не вярвам, употребяваните автобуси да са такъв проблем, тъй като вече имаме доставки на олщо 21 туристически автобуси втора ръка за Витоша, така, че е несериозно да се твърди, че общината следва еко политика и за това не може да вземем няколко двуетажни, с които да развием една качествена и най-вече привлекателна услуга. Моето становище е ясно, съдържа данни, които са безспорни. Дали обаче ще се мисли или ще се играе контра с предизборни мотиви, предстои да видим. Отново призовавам! Бъдете разумни, диалогични и оценете труда на хората и желанието на пътниците, защото те са и ваши избиратели!", заяви за NOVINI.bg Евстатиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1767 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ДО СТЛИЧНИЯ ПРОВАЛИЛ СЕ КМЕТ

2023.12.09 | 09:34

1
Нямат си друга работа, занимават се с глупости! Ние , софиянци искаме триетажни автобуси с асансьор!

Добави коментар

Водещи новини