Водещите новини! Украйна подреди унищожени руски танкове в центъра на Киев. Днес Европа почита жертвите на нацизма и комунизма (и още…)

  • 23 август 2023 18:52

  • 1612
  • 3
Водещите новини! Украйна подреди унищожени руски танкове в центъра на Киев. Днес Европа почита жертвите на нацизма и комунизма (и още…)
© Getty Images/Министерство на правосъдието/Novini.b

   ***   

   Водещите вечерни новини   
   на 23 август   

 

Малко след като руснаците не успяха, индийците успяха. 

Така Индия става първата страна, успешно приземила космически апарат близо до Южния полюс на Луната. Всички предишни мисии до естествения спътник на Земята са кацали близо до екватора.

Индийският космически апарат кацна успешно на Луната

***

За първи път пилот на руски вертолет Ми-8 се предаде заедно с машината си на Украйна. Случката се разиграва преди две седмици, но чак сега стана известна.

През март 2022 г. министерството на отбраната на Украйна обяви, че ще даде 1 млн. долара на пилотите на бойни самолети и 500 000 долара на пилотите на военни вертолети, ако се предадат заедно с машините си. Освен паричната премия Украйна гарантира пълна безопасност на дезертьорите и "чиста съвест". Пилотът на вертолета, кацнал в Полтава, е първият, възползвал се от тази оферта, отбелязва "Сега".

Руски пилот се предаде на Украйна заедно с вертолета си

***

„Вследствие на взрива бе разрушен зенитноракетен комплекс С-400. Минималната продажна цена на комплекса е 1,25 милиарда щатски долара. Вероятно има загинали и ранени", добави британската информационна агенция.

Цитираната медия посочи още: Първоначално така наречените власти публикуваха в социални мрежи съобщение за горски пожар. По-късно то бе изтрито.

Днес от военното министерство в Киев заявиха, че катер на украинските военноморски сили е поразил руски боен самолет край Змийския остров, намиращ се в западната част на Черно море.

"Самолетът изстреля ракета по нас, която потъна. Ние отвърнахме на огъня. Самолетът на страната-агресор не изпълни мисията си, защото трябваше да се върне в базата си", добавиха от силовото ведомство", написа в. "Украинская правда".

Взрив разруши руски ракетен комплекс за над 1 милиард долара в Украйна

***

Украйна подреди изгорели руски танкове и бойни машини по централния булевард в столицата Киев, докато украинците тази седмица се подготвят да отбележат втория си военновременен Ден на независимостта.

Националният празник, с който утре се отбелязват 32 години от постсъветската независимост от Москва, се пада точно 18 месеца след като Русия започна своето пълномащабно нахлуване в южната си съседка.

Хората се разхождаха по булевард "Крешчатик" в центъра на столицата и се взираха в овъглените корпуси на бронираните бойни машини и други части от техниката, подредени в дълга редица като военен парад на мъртвите.

Украйна подреди унищожени руски танкове в центъра на Киев

***

Германският външен министър Аналена Бербок защити нападенията с дрон над Русия от Украйна. На съвместна пресконференция с естонския си колега Маргус Цакна тя заяви, че Украйна е в правото си да защитава хората и територията си.

Бербок: Русия нападна Украйна и Украйна има право да се защитава

***

Министърът на правосъдието Атанас Славов и заместниците му Юлия Ковачева и Емил Дечев отдадоха почит на жертвите на тоталитарния режими, като поднесоха цветя на Мемориалът на жертвите на комунизма, съобщават от пресцентъра на ведомството.

Днес Европа отдава почит на жертвите от националсоциалистическия, фашисткия и комунистическия режими през XX век.

Министър Славов и заместниците му почетоха жертвите на тоталитарните режими

***

„Тежки обвинения, как ще отговорите?“

„Аз ще отговоря задължително, но когато преценя, че му е дошло времето да отговоря. Отстраняването става с указ на президента, така че когато има издаден такъв указ, ще бъда отстранен. Изпълнявам задълженията си в съответния обем“.

Главният секретар на МВР: Докато не бъда отстранен, ще изпълнявам задачите си

***

„Успехът на Световната купа по шахмат обедини цяла България. Именно това е и основната роля на спорта. Искрено вярвам, че с талантливи млади състезатели като Вас българският шахмат отново ще бъде на световния връх в близкото бъдеще“.

Министър Илиев ще отличи и даде парична награда на Нургюл Салимова

***

Няма писмена покана от друга държава към Нургюл. Ако има, очаквам да е от Азербайджан или Турция, но за покана се приема само когато е писмена, а не предложение в разговор. Това е най-голямото ми опасение. Силно се надявам тя да остане да се състезава за България. Това каза пред БНР Живко Жеков, треньор на Нургюл Селимова. 

По думите му тя самата още не е решила кога ще се прибере в България след състезанието в Баку.

„В момента е с близки хора в Измир, Турция“, допълни той.

Жеков подчерта, че от много хора зависи какво ще се случи с българския шах.

Нургюл е в Турция, все още не е решила кога ще се прибере в България

***

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1612 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Lissa

2023.08.24 | 01:30

3
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства ---- Xmiss.pw

2023.08.23 | 23:50

2
ДА ЖИВЕЕ 3-ТИ МАРТ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! СЛАВА НА БРАТУШКИТЕ!

2023.08.23 | 22:19

1
a jertvite na evropeiskiat fashizam niama li da otpraznuvat fashistkite evrogeiove

Добави коментар

Водещи новини