Каква раница да изберете за 15-ти септември, съветват експерти

  • 22 август 2023 12:08

  • 381
  • 1
Каква раница да изберете за 15-ти септември, съветват експерти
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Изборът на раница за първокласника е вълнуващ момент. 

От Асоциация Родители дават полезни съвети  за подготовката за големия ден.

Те съветват да се заредите с търпение и хубаво настроение и да го превърнете в едно приятно семейно изживяване.

Когато стигнете до този момент, е хубаво да оставите детето само да избере темата на своята раница, и да уважите мнението му. Вашата задача обаче ще бъде да се погрижите за здравето и безопасността му. 

Ето няколко препоръки от асоциацията във връзка с избора на раница:

Теглото на раницата

Колкото по-малко тежи една раница – толкова по-добре, без това да става за сметка на качеството. Правилото тук е, че раницата е добре да не надминава собствено тегло от 1 кг. От друга страна теглото на раницата със съдържанието не трябва да надхвърля 10-15% от теглото на детето. Често това е трудно за постигане. Учебници, тетрадки, като добавите лека закуска и няколко неща от първа необходимост, които децата поставят в нея и раницата става наистина тежка. Тук голямо значение има базата на училището, както и организацията на работа на самите учители. Огромен плюс е възможността повечето учебници и материали да остават в училище вместо да се носят всеки ден.

Джобове, отделения, приспособления

Освен здрава, раницата трябва да бъде и функционална. Отделенията, джобовете, органайзери и др. спомагат за по-добро удобство и организация на пособията и учебниците в нея. Хубаво е раницата да има поне две отделения – за учебниците и за другите помагала, тетрадки, несесери и др. Външните и страничните джобове са допълнително удобство за шише с вода, телефон, тефтерче, кърпички и др.

Характеристики на раницата

За раниците за първи клас се препоръчва най-вече – гърбът на раницата да е твърд, ергономичен и подплатен с дишаща материя, да има широки удобни презрамки с регулиране, колан за придържане на презрамките, твърдо дъно, светлоотразителни ленти.

Нова спортната площадка в столичния район "Възраждане"

Последвайте канала на

Нора Виткова
381 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
xxx

2023.08.22 | 13:40

1
❤️Казвам се Па'ула, на 23 години съм) Амбициозен SЕХ модел 18+) Обичам да ме снимат гола) Моля, оценете снимките ми ➤ Ja.cat/id369032

Добави коментар

Водещи новини