Защо Нургюл Салимова замина за Баку без екип и на собствени разноски?

  • 21 август 2023 22:14

  • 12648
  • 3
Защо Нургюл Салимова замина за Баку без екип и на собствени разноски?
© Bulphoto (архив)
Слушай новината Слушай новината

Покрай грандиозния успех на Нургюл Салимова на Световната купа по шахмат се появиха и въпроси - защо българската шахматистка е отишла на състезанието сама, без треньор или екип. Оказва се, че за да отидеш на турнир по шахмат извън страната и да прославиш държавата, трябва или да си платиш сам, или някой спонсор да повярва в теб.

Причината - у нас има пет федерации по шахмат, а тази, призната от спортното министерство, е получила лиценз едва преди 10 месеца и все още няма право на държавно финансиране.

Цяла България застана зад нея, но Нургюл Салимова заминала за турнира сама.

Нургюл Салимова: Много се вълнувам, че ще участвам в Турнира на претендентките

"Представител на България там няма. Сама е. Тя работи от година с един азербайджански гросмайстор, но това са епизодични уроци, които тя сама си плаща. Но за такива състезания не е добре състезателят да бъде сам. Идват моменти, в които трябва да има с кого да говори, да се посъветва, да се успокои, да избере стратегия за противника", каза тренорът ѝ Живко Жеков пред БНТ.

Нургюл говорила с треньора си само по телефона. Той не държи да пътува с нея, изброява цял списък с български гросмайстори, които биха ѝ помагали. Но те работят с деца от чужбина. Посочва виновник - не човек, а закон - този за спорта, зад който пак стоят хора.

"Спортовете са групирани в разни категории, като шахматът е пета категория, тоест - девета глуха. Не е олимпийски спорт, става 99-а глуха, не е колективен спорт и излиза от класацията. Световна купа и Европейска купа - няма проекти, по които да се кандидатства за финансиране към Министерството на спорта".

А правилата на турнира са ясни: играчите заплащат разходите си за пътуване, настаняване и храна сами. Подкрепата за Нургюл дошла от фондация "Българска памет". Къде е федерацията - ще запитат мнозина. Тя е съвсем млада - получила лиценз на 3 ноември миналата година.

"По закон първата година, като млада федерация, нямаме възможност за финансиране през държавата", обясни Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022.

От федерацията са провели редица разговори с министерството на спорта - да подкрепят и благодарят на Нургюл.

"Веднага с пристигането тя да получи един хонорар, възнаграждение за своя труд. И другото, което е още по-важно - тя става част от голямото професионално шахматно семейство, претендент от първите 8, така че по-важното за нас е да намерим мястото за финансирането през тази година и имаме обещанието, че това ще се случи през една от програмите на министерството", каза още Васил Антонов - президент на Българската федерация по шахмат 2022.

Като изключителен - така от министерството на спорта определят успеха на Нургюл Салимова. И допълват, че спортните ѝ постижения отново поставят в центъра на вниманието системните проблеми в българския шахмат.

"Министерството няма права да се намесва в спорове между федерациите, но смята, че сегашното състояние не подпомага развитието на българския шахмат. И е необходимо да се потърсят начини за преодоляването на различията, защото каузата е обща – успехът на българските шахматисти. Министерството е готово да съдейства за възстановяване на диалога между федерациите и ще намери възможност за стимулиране на Нургюл Салимова за нейните успехи."

A борбата на шахматистите в името на държавата, а понякога и въпреки държавата, продължава.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
12648 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2023.08.22 | 11:29

3
Отива сама, защото в България няма държавност и отговорни политици. Има само шарлатани.
Lissa

2023.08.22 | 02:11

2
Добре дошли в най-добрия сайт за секс запознанства --- Xmiss.pw
Емѝ...

2023.08.21 | 23:57

1
❤️Здравейте) Казвам се Емѝ, на 55 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки със други мъже) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398058

Добави коментар

Водещи новини