Министерство на туризма започна засилени и изненадващи проверки по Черноморието

  • 13 август 2023 11:07

  • 600
  • 2
Министерство на туризма започна засилени и изненадващи проверки по Черноморието
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Министерство на туризма обяви, че започва засилени и изненадващи проверки по Черноморските плажове за отдаването под наем в платените зони на чадъри и шезлонги задължително в комплект.

Повод за акцията стана разказаният от онлайн платформата „Ние, потребителите“ скандален случай с български туристи, които бяха изгонени от плаж на Северното Черноморие, тъй като пожелали да ползват само чадър и съответно да заплатят само за него. 

Дама от подложената на обидно отношение компания се е свързала с „Ние, потребителите“ и е разказала следното: "След като се настанихме на един от чадърите, към нас се приближи господин с ефирна походка с думите "Добър ден, хайде сега да ми платите." На въпроса: "Колко Ви дължим за чадъра?" отговори, че дължим 30 лв. Последва неприятна полемика, която няма да описвам детайлно, но резултатът беше, че бяхме ИЗГОНЕНИ от "сянката МУ". Доводите бяха, че "ако всеки така си поиска по един чадър, какво ще ги правим тези шезлонги" и прочее, граничещи с тотален идиотизъм аргументи. Мисля, че е излишно да споменавам колко абсурдна и обидна бе цялата ситуация."

Обмислят създаване на туристическа полиция у нас

Принуждаването на туристите, които желаят да ползват плажни принадлежности в платените зони, да ги наемат задължително в комплект чадъри и шезлонги е проблем, който наблюдаваме от години, с различна интензивност. Затова още в началото на сезона припомнихме, че е незаконно. Споделих и заснето от мен видео, в което се вижда, че има различни търговци – някои прилагат тази нелоялна практика, други – не. Търговците трябва да знаят, че не е редно, туристите – също, и със своята информираност и избор да взимат правилните и изгодни за тях решения“, коментира пред bTV радио основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Тя уточни, че без значение дали търговецът е посочил обща цена за предварително определен от него комплект плажни принадлежности или е дал разбивка на всеки от атрибутите, щом не позволява наемането им поотделно, това е агресивна нелоялна практика по смисъла на Закона за защита на потребителите.

Контролният орган, който е отговорен за тази нелоялна практика, е Комисията за защита на потребителите и тя трябва да следи, санкционира и забранява всеки отделен установен случай.

Последвайте канала на

Десислава Станева
600 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.08.13 | 11:41

2
Проверете също бaнките, при тях свободна зона няма.
що

2023.08.13 | 11:38

1
чак сега проверки, след като проблемът е от години? Можеше и през декември...

Добави коментар

Водещи новини