Честваме паметта на светите мъченици Фотий и Аникит

  • 12 август 2023 07:12

  • 494
  • 1
Честваме паметта на светите мъченици Фотий и Аникит
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Честваме паметта на светите мъченици Фотий и Аникит. Тези мъченици живели през III век и били сродници - Фотий бил племенник на Аникит. 

И двамата силно се привързали към вярата в Иисус Христос и не пожалили високите си военни постове, нито дори живота си, когато трябвало да вземат съдбоносното решение. Защото по времето на големите гонения срещу християните нещата били на живот и смърт. Твърдите във вярата хора не се колебаели да предпочетат смъртта пред похулването на Спасителя Христос и служението на езическите божества.

Двамата мъченици живеели в град Никомидия (днес Измит) на брега на Мраморно море. Когато Диоклециан въвел почитането на императора като божество и дошъл в града да налага този култ, говорил пред висшите властници срещу християнската вяра и произнесъл дръзки хули срещу Богочовека Иисус Христос. 

Аникит присъствал на тази реч на императора и не замълчал при негового богохулство, но веднага бил заловен и подложен на мъчения, за да склони да изпълни волята на самодържеца. Диоклециан не бързал да разпореди убийството му, защото от опит знаел, че храбростта на християнските мъченици насърчава и други да изповядват открито вярата си в Христос. 

През деня прилагали различни мъчения, придружавани от увещания да изпълни волята на владетеля, а през нощта го оставяли в тъмницата. На следващия ден продължавали с изтезанията. Всичко обаче било напразно. 

Дори в един момент при непобедимия Аникит (чието име означава "непобедим") дошъл племенникът му Фотий, също военен, който го насърчил и му благодарил за твърдото отстояване на божествената истина. Затова заловили и него и също го подложили на редица изтезания. 

Доблестните Христови последователи не трепнали пред мъките, а примерът им привлякъл и други християни от Никомидия да откажат да се поклонят на идолите. Накрая всички били изгорени живи. Това станало през 288 г., пояснява БТА.

Какъв празник честваме днес?

Последвайте канала на

Десислава Станева
494 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гаднярката

2023.08.13 | 09:59

1
боже какви са тия.

Добави коментар

Водещи новини