Природозащитници ще проследят живота на бухал в дивата природа

  • 05 август 2012 14:56

  • 4227
  • 0
Природозащитници ще проследят живота на бухал в дивата природа
©

Природозащитници ще пуснат на свобода израсналия в Спасителния център за диви животни в Стара Загора бухал Ашкан. Това съобщиха от екоорганизацията "Зелени Балкани", собственик на спасителния център.

Бухалчето е потомък на двойка дългогодишни пациенти на спасителния център. Той ще бъде освободен в софийското село Кътина на 18 август, заедно с два керкенеза и един обикновен мишелов, също отгледани в спасителния център.

Ашкан ще стане първият бухал в България, проследяван с помощта на GPS/GPRS технология, а с това и първата сова, проследявана някога в страната с такъв предавател, отбелязват ветеринарите. Те се надяват с помощта на технологията да надникнат в тайнствения живот и нощната активност на този вид.

Въпреки че предавателят се захранва чрез слънчев панел, енергийният баланс ще му позволи да работи безпроблемно и на нощна граблива птица, отбелязват от "Зелени Балкани".

Бухалът (Bubo bubo) е застрашен на национално ниво вид, включен е в Червената книга на България.
Керкенезите (Falco tinnunculus) и обикновеният мишелов (Buteo buteo) са защитени от българския Закон за биологичното разнообразие.

Последвайте канала на

БТА
4227 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини