Андрей Янкулов: Свръхреакцията на държавата срещу дадено престъпно поведение е точно толкова недалновидно решение, колкото и никаквата реакция 

  • 10 август 2023 14:06

  • 995
  • 0
Андрей Янкулов: Свръхреакцията на държавата срещу дадено престъпно поведение е точно толкова недалновидно решение, колкото и никаквата реакция 
© булфото/архив/

Андрей Янкулов е бивш прокурор от СРП и СГП. Също така през периода 2014-2016 година беше зам.-министър на МВР и на правосъдното министерство. Наскоро той бе номиниран за министерски пост в проектокабинета на ПП-ДБ.

Шофьор на камион в Бургас хванат да шофира с 3.02 промила. Тъй като камионът едва ли е негов, след измененията на НК, ако бъде признат за виновен, ще трябва да плати стойността му - примерно ориентировъчно 100 000 лв.

Ще си кажете "Ами да не е карал пил, сега да плаща, а ако беше помел някого".

Хубаво, да плаща, ама въпросът е, че няма да плати. Най-много да му виси едно изпълнително дело, заради което да не се хване никъде на работа с трудов договор до края на живота си и ако въобще е плащал или е имало шанс да плаща данъци и осигуровки, вече това безвъзвратно да отпадне като опция. Същевременно никой няма да работи с него в опит за въздействие и на алкохолната му зависимост, от която вероятно страда, за да кара с 3 промила. Но адекватните пробационни програми са, да кажем, неолиберални глупости, през които ще се опитат да ни сменят пола.
Свръхреакцията на държавата срещу дадено престъпно поведение е точно толкова недалновидно решение, колкото и никаквата реакция.

100 000 лв. не може да бъде адекватна санкция за шофиране в пияно състояние, това, надявам се, е ясно на всеки.

И въпреки тях, извършител с вероятния профил на този шофьор на камион, е напълно възможно пак да седне да кара пил.
До вчера едно престъпление (най-често наказваното в държавата) е получавало санкции в едни граници десетки хиляди пъти, от днес границите на санкциите за същото се вдигнаха драматично. И това се случи без никакво обществено обсъждане, без никакви коментари и разяснения за широката публика какво следва от тази набързо подготвена и приета промяна в НК. Която ще засяга пряко хиляди хора на годишна база сега и веднага, не евентуално някога занапред след новия избор на новите квоти в разделения ВСС.
Чисто логистичните трудности къде ще се държат всичките тези стотици и хиляди МПС-та, които сега масово ще започнат да се изземват при започнатите разследвания, са съвсем отделен въпрос.
Най-важното е обаче, че толкова сериозни промени, пряко оказващи такова влияние на хиляди хора, просто не могат да се правят по начина, по който бяха направени.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
995 0

Свързани новини

Водещи новини