НАП ще уведомява за задължения с електронни писма

  • 07 август 2023 16:53

  • 975
  • 1
НАП ще уведомява за задължения с електронни писма
© Freepik

Кампания за уведомяване на клиенти със задължения към държавната хазна започват от Националната агенция за приходите (НАП), съобщиха от приходната агенция.

Кампанията е насочена към физически и юридически лица, включени в Списък на длъжниците с неуредени публични задължения, които ще бъдат приканвани да се свържат с публичните изпълнители на НАП. 

В хода на кампанията до селектирани групи лица поетапно ще бъдат изпращани персонализирани електронни съобщения. От НАП обясняват, че съобщенията не съдържат активни линкове или връзки и не приканват адресатите да ги следват, или да предоставят информация. Напомнят също, че никога не изпращат съобщения, в които е необходимо гражданите да разкриват банкова информация или лични данни.

От приходната агенция препоръчват на длъжниците преди да извършат плащане да проверят актуалния размер на задължението с начислените лихви с персоналния си идентификационен код (ПИК) или с квалифициран електронен подпис (КЕП) в Портала за електронни услуги на НАП. 

Асен Василев с добри новини за хазната: Приходите са с около 2 млрд. лева повече

От НАП отбелязват, че след прилагането на този способ през минали периоди отчитат общо подобрение на събираемостта. посочват още, че успоредно с този подход, териториалните директори на НАП провеждат индивидуални срещи с най-големите длъжници, като се обсъждат възможностите за плащане в кратки срокове, включително чрез издаване на разрешения за неотложни плащания, така че да не пострада техният бизнес и в същото време в хазната да бъдат внесени задълженията им.

С този подход приходната агенция насърчава доброволното плащане и информира лицата за негативните последици, които могат да възникнат при принудително изпълнение срещу тяхно имущество и активи, коментира кампанията заместник- изпълнителният директор на НАП Боряна Жилова, цитирана в съобщението. 

Информация за причините за включване и условията за изключване от списъка с длъжниците, може да бъде намерена в сайта на приходната агенция.

Последвайте канала на

Владимир Василев
975 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Митко

2023.08.07 | 18:48

1
Да уведомяват. Само да не уведомяват със заплшителни писма месеци наред, както се случи при мен за една глоба по фиш от 20 лева, която бях платил още на другия ден.

Добави коментар

Водещи новини