Специалист по оказване на спешна психологическа помощ: Размива се усещането за добро и зло

  • 07 август 2023 08:39

  • 464
  • 2
Специалист по оказване на спешна психологическа помощ: Размива се усещането за добро и зло
© Novini.bg/ Canva

На фона на това изброяване на криминална хроника в новините и неща, които ни притесняват и създават усещане за неспособност да контролираме живота си, гражданското общество все пак реагира и това е добрата новина. Това заяви пред БНР Десислава Георгиева, специалист по оказване на спешна психологическа помощ при критични събития, член на секцията по кризисна интервенция на Дружеството на психолозите в България.

"Хубаво е, че всеки от нас започна да реагира и да не се съгласява с насилието в живота ни. Желанието бързо да бъде постигнато някакво разрешение на проблема подтиква хората да протестират и да искат крайни мерки. Аз обаче не съм много сигурна, че всички трябва да бъдат поставени под един знаменател. Все пак не всички са насилници. Усещането за приемливо - неприемливо, за добро и зло, някак си се размива", изказа мнението си тя в интервю за предаването "Преди всички".

"Има моменти, в които хора, които наблюдавайки новини, свързани с прояви на насилие, и информация, че ние виждаме и го живеем това, че няма съответно бързо прилагане на санкции, могат да преповторят или да дадат изява на такъв тип поведение, което е свързано именно с проява на насилие над други човешки същества, независимо дали те ще са в партньорски отношения или хора в друг тип взаимоотношения. Това е много типично - преповтаряне на такъв тип поведение, което може да бъде изявено", предупреди Георгиева.

По думите й проблемът не е от последната седмица, а е доста назад във времето

Нов протест срещу насилието над жени в София

Десислава Георгиева подчерта, че в България няма регламентирани и покрити от НЗОК прегледи при психолог. У нас професията на психотерапевта и психолога не е регулирана със закон, отбеляза тя и добави, че именно затова няма основание това да бъде предложено като част от медицинското осигуряване, което е проблем

Тя изтъкна ролята на превенцията и психообразованието. Възможността човек да потърси психологическа подкрепа също е важно като решение на проблема, но не е единственото, изказа мнението си Георгиева. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
464 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Емѝ...

2023.08.07 | 09:26

1
Ето затова, трябва спешно да приемем Истамбулската джендър конвенция! ВЕДНАГА!!!

Добави коментар

Водещи новини