По 200 софиянци дневно искат винетка за паркиране

  • 03 август 2012 21:26

  • 830
  • 0
По 200 софиянци дневно искат винетка за паркиране
©

Близо 600 столичани, живеещи в центъра на София, вече са поискали да си купят винетки за паркомясто.

В офисите на Центъра за градска мобилност на ул. "Бенковски" 17 и на пл. "Възраждане" от 1 август по 200 души на ден подават заявления и документи, удостоверяващи собствеността на колите и жилищата си. От 1 септември живеещите в синята и зелената зона за паркиране вече ще трябва да плащат, за да държат автомобилите си пред къщите си.

За синята зона годишната цена на винетката е 150 лв., а месечната - 15 лв. В зелената зона, която покрива широкия център - 100 лв. за година и 10 лв. за месец.

Общината реши да разхлаби условията за паркиране, като позволи и на наематели да имат правото на евтини винетки. Според наредбата само собственици на жилища в центъра ще може да си оставят колите на съседни улици на преференциални цени. "Ако собственикът реши да прехвърли правото си на наемателя, няма проблем", заяви Радослав Тошев, шеф на транспортната комисия към Столичния общински съвет. Условието е двамата да представят договор за наем, а наемателят да има адресна регистрация в центъра, както и автомобилът му да бъде регистриран на този адрес.

"Не връщаме никой, приемаме документите и специален екип от юристи разглежда проблемните случаи", обясни за в. "Стандарт" Вероника Голобанова от Центъра за градска мобилност. По-лесно ще се разрешават и случаите, когато за паркомясто кандидатстват роднини на собственика на жилището - например съпруга или деца. В случая не се налага прехвърляне на имущество.

Собствеността на жилището може да се доказва и с други документи, а не единствено с нотариален акт. Не е необходимо гражданите да носят документи за платен данък сгради и данък за автомобила, те ще се набавят по служебен път, обясниха от ЦГМ. Около 7000 столичани да получат право на паркиране с винетки, очакват от общината. В петък следобед вече са се обадили на първите одобрени, които могат да получат винетките си в понеделник.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
830 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини