И малко информация за „дъвката“ с „опасните биолаборатории на американците“

  • 04 август 2023 14:50

  • 3761
  • 0
И малко информация за „дъвката“ с „опасните биолаборатории на американците“
© Getty Images/Novini.bg

Забелязва се, че когато и да стане някакъв колосален проблем, има една определена клика, която доволно потрива ръце, защото знае, че кризите могат да се осребряват; че „в мътни води се лови риба най-добре“ и т.н.

А това е клика, която напълно опровергава (вече останалата в миналото, просто като спомен) теза, че кризите сплотяват. Може и да са сплотявали, но сега се вижда друго – с навлизането на интернета в живота на хората, в средите на най-уплашените и най-бавно стоплящите, става така, че здравият разум много бързо, лесно и удобно се заменя с паника. Паниката кара хората да вършат глупости; една от глупостите е да гласуват и вярват на популисти, които осребряват въпросната паника. 

Та, както войната в Украйна роди разделение, така и тази седмица новината за нарязаното момиче роди разделение – появиха се вярващите, че случаят бил фалшив, за да се пробутвала страховитата за някои Истанбулска конвенция и не знам какво още…

… точно както пандемията също НЕ НИ сплоти, а ни раздели. Както казах – „кризите сплотяват“ вече е блед спомен за неосъществено предположение.

Та, пандемията, ако помните всички „сценарии“… включваха щуротии, започващи от „вирусът е измама“, та чак до „направен е в биолаборатории“. Имаше фенове на здравия разум, които едновременно твърдяха, че хем не съществува, хем е правен в лаборатория. 

Щуротията с биолабораториите хвана дикиш и си остана – да се разпространява и по други поводи. 

Ето едно обяснение от страницата „Наука и критично мислене“, написана от източник, видял нещата вероятно по-отблизо от всеки, на когото се привиждат американски лаборатории:

„Наскоро отново се предъвка темата за "опасните биолаборатории на американците", които искат да правят експерименти върху българи и са правили експерименти върху хора от други националности. "Разследващ журналист" по темата се оказа някаква дама на име Диляна Гайтанджиева. Много медии я представиха като "топ журналист", макар аз да не останах с това впечатление, имайки предвид увереността, с която изричаше глупост след глупост, а и умопомрачително тъпите твърдения в "разкритията и".

По стечение на обстоятелствата преди няколко години ме бяха поканили на няколко интервюта и въпросните "биолаборатории" (терминът "биолаборатории" е нелеп) ми предложиха работа.

Ставаше дума за грузинска (U.S. Army Medical Research Directorate-Georgia) организация, която работи на проектен принцип. Пише конкретен проект и ако е от интерес за американското военно министерство, получава финансиране. Инфaнтилната идея, че ще се работи по нещо интересно и тайно и мен ме бе обвзела, което ми изглеждаше интересно. Но оказа се, че проектът има за цел следене разпространението на някои опасни инфекции и разпространението на антибиотичната резистентност в нашия регион (не само България). Защо това е от интерес за американците? Ами те се грижат за сигурността на гражданите си (което в България не се прави) и следят в детайли появата на нови патогени, които могат да са глобална заплаха, за да се реагира моментално (едва ли някой е забравил пандемията). Но за жалост лично на мен към онзи момент обикалянето по болници и събиране на данни не ми беше интересно. По-скоро бе административна работа, но бих определил работата като полезна за обществото.

Експерименти върху хора няма... 

Смешното е, че в едно от "разкритията" на Гайтанджиева за "биолабораториите" се твърди, че американците са правили експерименти със заразяване на хора с хантавируси, когато реално те отново са следили естественото разпространение на вирусите от конкретната група и се правили оценка за добрите практики при тяхното диагностициране. Като цяло това е доста полезна информация не само за американците, но некомпетентността на "журналистката" Гайтанджиева не позволява да прецени това.

Не вярвайте на тъпотиите в интернет...“
 


___________

Този коментар изразява личното мнение на автора
и може да не съвпада с позициите на редакцията и на Novini.bg като цяло.

Последвайте канала на

Александър Томов
3761 0

Свързани новини

Водещи новини