Благовест Кирилов пред novini.bg: Броенето с електронни устройства ще ликвидира Сталинския подход в изборите

  • 04 август 2023 13:10

  • 1383
  • 0
Благовест Кирилов пред novini.bg: Броенето с електронни устройства ще ликвидира Сталинския подход в изборите
© личен архив

Благовест Кирилов е бивш заместник-министър на електронно управление в кабинета на Гълъб Донев, съветник на служебния вицепремиер Иван Демерджиев по изборния процес, бил е народен представител на 45-о, 46-о, 47-о Народно събрание. Само на 36 години, Благовест е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Председател на управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги. Паралелно с това преподава в Техническия университет – София, Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. През годините трупа опит в управлението в някои от най-големи компании в сектора на информационните технологии. През 2017 година напуска света на големите корпорации и се отдава на собствени проекти.През свободното си време се занимава и със социални проекти. Един от създателите на гражданската инициатива „Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда“ и „Подари Великденска вечеря на пенсионер в нужда“. 

Г- н Кирилов, какво ви провокира да предложите промени в Изборния кодекс за въвеждане на по-прозрачно и улеснено преброяване, за които съобщихте публично преди дни?

- Всички говорят за ниската избирателна активност и проблемът, който създава тя за легитимността на вота и управлението.

Всички сме съгласни, че трябва да работим, за да се вдигне. Аз смятам, че най-лесният начин това да се случи е като повишим доверието в изборния процес. Хората масово се съмняват, че гласът им ще бъде отчетен правилно. Това не е проблем на купуването на гласове, а проблем на технологията на броене. Видяхме, че връщането на хартиената бюлетина не доведе до покачване на активността. За това нека спрем да променяме технологията на гласуване, а погледнем към технологията на броене.

Прост пример – спомняте ли си хилядите надраскани протоколи – това вече няма да се случва. Видяха ги и всички избиратели. Трябва  да гарантираме, че това повече няма да се случва.

- Не е тайна, че избирателният процес в България е силно компрометиран, а през последните години доведе до голям отлив от гласуване. Кои, според вас, са най-големите проблеми на гласоподаването досега и как това може да се промени?

- Най-големият проблем е доверието. Точно върху това трябва да работим. Точно за това предлагаме решение, което да доведе до прозрачност.

Преброяването с електронни устройства ще съкрати времето и човешкия ресурс многократно. Огромният процент невалидни бюлетини, особено при местни избори, се дължи, както на технически грешки на избирателите, така и на основателните съмнения за неправилно отчитане на бюлетини с „неправилен“ избор.

- Как ще гласуваме ако се въведе новия тип преброяване?

- Отивате в секцията и заявявате дали ще използвате хартия или машина. Правите своя избор и при пускането на бюлетина – машинна или хартиена, избирателят ще знае как се отчита вотът му.

- Промените, за които говорите, могат ли да гарантират повече прозрачност и честност в броенето на гласовете?

- Вярвам, че да. Както вече казах

избирателят ще вижда как се отчита вота му още щом пусне бюлетината или разписката от машина. Целта на законопроекта е да доведе до повишаване на прозрачността и надеждността на избирателния процес.

Използването на технологии за броене на гласовете може да направи процеса по-ефективен, бърз и точен. Това ще доведе до по-бързи и точни резултати след приключване на гласуването. Въвеждането на QR кодове и специални електронни устройства е крачка към модернизацията на избирателния процес в страната.

Предложените промени включват конкретни правила за управление на избирателните секции, включително детайлни процедури за председателя и секретаря на избирателната комисия. Това ще осигури по-добър контрол и управление на процеса, което ще допринесе за бързина, ефективност и прозрачност.

- Ще има ли допълнително оскъпяване на изборите, ако промените се приемат?

- Не, точно обратното. В дългосрочен план ще намали разходите, тъй като

харчовете за закупуване на електронните устройства за броене ще бъдат спестени от оптимизираните разходи за обработка на изборни резултати в рамките на няколко проведени избора, а ще могат да се използват многократно по-дълго време.

За справка – можете да проверите какви средства се отпускат на „Информационно обслужване“ при всеки вот за обработка. Ще дам само един пример - 4,5 милиона лева за изборите през април.

- Въпреки признанието, че 90 на сто от изборните протоколи са били объркани от комисиите, оптимист ли сте, че предложението ви ще бъде прието от парламентарно представените партии? Очаквате ли съпротива и от кои?

- Надявам се, че всички целим едно и също – доверие у избирателите. Ако това е така, не би следвало да има съпротива. Аз съм човек, който вярва в добрите намерения и за това подхождам така. Още в началото обявих – аз и групата експерти, с които работим предлагаме широка дискусия. Не налагаме крайни решения и не тропаме по масата. За това започнахме обсъжданията от рано. Аз съм бил част от няколко парламента -  два от тях бяха така наречените „къси“ народни събрания, които буквално се събраха, измениха изборния кодекс и се разпуснаха. Това не е редно.

Изборният процес трябва да е предвидим, както за гласуващите, така за администрацията.

За това започваме този разговор сега – за да има хоризонт. Организирахме и отворена дискусия преди две седмици. Сега сме в процес на събиране на идеи и мнения по предложените от нас промени в Изборния кодекс. Целта ни е да чуем максимално много становища на експерти, за да постигнем най-доброто. Радвам се, че в дискусията преди две седмици се включиха и политици и общественици  като Христо Колев от Коалиция „Левицата“, Любомир Каримански, Христо Дунчев от ПП Зелените, Ангел Славчев от ПП “Възраждане”.

За нас беше прекрасно, че и бившият председател на ЦИК Александър Андреев и председателят на обществения съвет към ЦИК Цветелина Пенева също изказаха своите мнения. Не малко експерти в информационните технологии също взеха участие – като Ясен Танев, например.

- Приписват на Сталин фразата „Не е важно как гласуват избирателите, а кой брои гласовете”. Актуална ли е тя в нашата действителност?

- Знаете ли, аз винаги гласувам. Така че се надявам да не е. Но на практика е възможно. Точно за това искаме промените. Броенето чрез електронни устройства ще направи тази фраза невъзможна. Просто, защото машината няма политически пристрастия. Няма и желание да вземе комисионна.

 

Този коментар изразява личното мнение на автора и може да не съвпада с позициите на редакцията и на Novini.bg

Последвайте канала на

Аделина Делийска
1383 0

Свързани новини

Водещи новини